Hlavní obsah
2,9
(211)
Foto: Billa

Foto: Billa

Co by to bylo za Velikonoce bez nádivky? Pokud ovšem chcete tradiční kuchyň trochu odlehčit, vyzkoušejte originální vegetariánskou nádivku plnou čerstvé zeleniny a sýru, zapráší se po ní stejně jako po té z rohlíků a uzeného!

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g brokolice
  • 125 g květáku
  • 125 g zeleného chřestu
  • 3 ks vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 60 ml smetany na vaření 12%
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g ementálu
  • 1 lžíce tuku
  • 1 hrst hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 °C. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky (nebo použijte mrazené) a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. To samé udělejte s chřestem, který nezapomeňte zbavit tužších konců. 

02.

Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je se špetkou soli do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, malou lžičkou soli a poté promíchejte s připravenou zeleninou. Žloutky smíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem a přilijte k moučné směsi.

03.

Přidejte polovinu sýru a dobře promíchejte. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a posypte zbylým sýrem. Pečte cca 50 minut. Na závěr můžete nádivku ozdobit čerstvými klíčky, třeba brokolice.

Tip: Sníh klidně opatrně zamíchejte přímo do zeleninové směsi.

Podle chuti můžete do nádivku přidat i čerstvé bylinky, jako je medvědí česnek, kopřivy, petržel nebo třeba pažitku. A jestli vás láká i další velikonoční pečení a tvoření, nezapomeňte se podívat na Televizi Seznam!

Načítám