Článek
Postup
01.
Na velké pánvi nechte nasucho vyškvařit na proužky pokrájenou slaninu.
02.
Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte dvě středně velké brambory (na jednu pořádnou porci je to asi 350 g).
03.
Slaninu dejte stranou a na vypečený tuk (v případě potřeby přidejte trochu sádla nebo oleje) rozprostřete brambory do tvaru tenké placky. Osolte, opepřete, posypejte majoránkou a česnekem a pečte dozlatova.
04.
Propečenou placku pak otočte a obracečkou potrhejte na menší části. Když je skoro hotová, posypejte ji sýrem. Já dala aromatické (a dietní!) syrečky, ale použít samozřejmě můžete i nějaký méně výrazný sýr.
05.
Do pánve vraťte i slaninu, podle chuti posypejte nasekanou čerstvou petrželí nebo pažitkou a ihned podávejte.
Tip: Placky samozřejmě nemusíte trhat, bez naší snahy držely pěkně pohromadě i po otočení.
Velikonoce
Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.
K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.
Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?