Článek
01.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, rozprostřete je na suchý plech a dejte asi na 5 minut zapéct do trouby. Pak křupavé kostičky pečiva přesypte do větší mísy a nechte je zchladnout. Troubu nechte dál běžet.
02.
Mezitím si orestujte na kostičky nakrájené uzené maso a nechte ho zchladnout. V cedníku spařte vroucí vodou listy baby špenátu společně s na plátky nasekanými stroužky česneku. Pod horkou vodou zavadnou, nechte je také trochu zchladnout a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Vymačkaný špenát s česnekem nasekejte.
KLASICKÉ I NETRADIČNÍ NÁDIVKY:
03.
Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte do mísy k pečivu, bílky dejte zvlášť do mísy, ve které je budete později šlehat. Do mísy k pečivu a žloutkům přilijte smetanu, přidejte orestované uzené maso i s výpekem a vychladlý spařený špenát s česnekem.
04.
Do směsi přimíchejte mandle, nasekanou pažitku a petrželku, špetku muškátového oříšku a nakonec přidejte dle chuti sůl a čerstvě namletý pepř.
05.
V druhé míse teď ušlehejte vaječné bílky se špetkou soli v tuhý sníh. Ten postupně (na třikrát) jemně vmíchejte do těsta na nádivku. Hotovou směsí naplňte formu na muffiny, kterou předem vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
06.
Nádivkové muffiny pečte při 180 stupních cca 15 minut. Podávejte je s vařeným vejcem, červenou řepou, klidně i s plátkem uzeného masa.
Můžete použít i jiné bylinky, třeba libeček nebo medvědí česnek, a špenát nahradit tradičními kopřivami. A více inspirace najdete i v našem velikonočním speciálu!