Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte cizrnové placky: mouku, škrob a koření rozšlehejte v teplém mléce spolu s jedním vejcem. Těsto nechte krátce odpočinout.
02.
Nyní z hmoty tvořte na rozehřáté pánvi potřené tukem placky a ty pečte z obou stran. Po zchladnutí nakrájejte placičky na stejnoměrné kostky.
03.
V pánvi na trošce sádla dozlatova opečte nakrájenou cibulku, pak přidejte drcený kmín, prolisovaný česnek, nasekané jarní bylinky (petržel, pažitka, libeček, majoránka) nebo spařené a posekané kopřivy.
04.
Klobásu a předem uvařené uzené nakrájejte na kostičky a spolu s kolečky pórku přidejte do pánve. Ještě chvíli opékejte, nakonec zalijte smetanou a nechte krátce povařit. Po zchladnutí přimíchejte rozšlehaná vejce, sůl a nakonec vmíchejte připravené cizrnové placky a většinu kukuřičné strouhanky.
05.
Vše přendejte do sádlem vymaštěné a zbylou strouhankou vysypané nádoby. Tuto speciální nádivku pak pečte v troubě při 160 stupních asi 30–40 minut. Podávejte se salátem.
Tip: Směs na cizrnové placky koupíte v obchodech nebo supermarketech se zdravou výživou i hotovou, stačí ji smíchat s mlékem a vejcem a placky upéct. Místo placek můžete ale použít i zbylé bezlepkové pečivo.
Jestli vás neláká bezlepková verze, upečte si klasickou nádivku s uzeným a špenátem nebo velikonoční nádivku z kopřiv a rohlíků.