Článek
Postup
01.
Mléko a vodu ohřejte a rozmíchejte v něm droždí. Mouku smíchejte se solí, perníkovým kořením, skořicí, muškátovým oříškem a cukrem. Přidejte rozpuštěné máslo, kvásek a vajíčka. (Nesehnali jste droždí? Vyrobte si ho doma)
02.
Směs přeneste na vál vysypaný hladkou moukou a zhruba 10 minut hněťte, dokud vám nevznikne pružné těsto. Vraťte do místy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň hodinu.
03.
Do vykynutého těsta zapracujte rozinky, rozdělte na stejně velké části (cca 16 kousků) a vytvarujte koule. Rozložte je s dostatečným rozestupem na vymazaný plech s vyšším okrajem.
04.
V malém kastrolku za stálého míchání zahřívejte 2 lžíce vody a 2 lžíce hladké mouky, dokud se nevytvoří hustá poleva. Touto pastou na bochánky nakreslete kříž. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C po dobu 15–20 minut, dokud buchty nezezlátnou. Mezitím svařte asi 3 lžíce cukru se 3 lžícemi vody na sirup a ještě horké bochánky jím potřete, aby se hezky leskly.
05.
Jak už název vypovídá, hot cross buns (horké křížové bochánky) jsou nejlepší, pokud je servírujete teplé. Klidně je ale můžete jen rozpéct v troubě. Servírujte s máslem, domácím džemem, moučkovým cukrem a ušlehanou smetanou.
Nemáte droždí? Upečte si velikonoční sušenky ve tvaru vajíček nebo roztomilé cupcakes.