Článek
Z vajíčkového salátu bez vajec, beránka bez pšeničné mouky a nádivky bez rohlíků by sice lecjakého tradicionalistu omylo, ale pro alergiky tyhle dobroty často znamenají to jediné, co si o Velikonocích mohou dát. Vyzkoušejte tradiční jídla v novém hávu, ať už se lepku či vejcím vyhýbáte, nebo ne.
Falešný (veganský) vajíčkový salát
Černá sůl je oblíbenou ingrediencí veganů a dalších lidí, kteří se z etických či zdravotních důvodů vyhýbají vejcím. Jídlům totiž dodá onu typickou vajíčkovou vůni i chuť! Šéfkuchař a autor Luštěninové kuchařky Petr Klíma ji proto doporučuje i do falešného vajíčkového salátu z tofu a zeleniny.
Bezlepkový piškotový beránek
Když správně nakombinujete zdravější nepšeničné mouky, ani bezlepkové pečení nebude žádný problém. Tento piškotový beránek je bez lepku, a přitom krásně nadýchaný.
Cizrnová nádivka s uzeným a kopřivami
Základem klasické nádivky je sice bílé pečivo, ale když ho vyměníte za zdravější cizrnové placky, vznikne vám mnohem výživnější a sytější nádivka, kterou můžete dále doladit, jak jste zvyklí – uzeným, klobásou, kopřivami či bylinkami.
Máte doma nějaká dietetická omezení? Jak by se ujal takový bramborový bezlepkový mazanec nebo vajíčková pomazánka bez majonézy?