Hlavní obsah

Syrová nebo vařená vejce: Jak dlouho vydrží, jak je skladovat a kdy je nedávat do ledničky

Foto: Tilda Photo Studio, Shutterstock.com

Foto: Tilda Photo Studio, Shutterstock.com

Už si určitě děláte zásobu syrových vajíček na Velikonoce, aby bylo z čeho péct a co zdobit. A za pár dní budete mít možná doma pěknou hromádku vajec uvařených natvrdo. Podívejte se na pár tipů na správné uskladnění a také inspiraci na stylové a elegantní servírování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Málokdo nakupuje vajíčka na Velikonoce těsně před barvením nebo před pečením mazanců, takže vyvstává otázka, jak je správně uskladnit. Uložit najednou třeba 30 vajec, to může být docela problém, protože před svátečním pečením a vařením je lednička plná a místo na plato vajíček se v ní špatně hledá. Lze je ovšem nechat i mimo lednici. Jak na to?

Jak správně skladovat syrová vejce

Ve většině domácností vejce ihned po nákupu putují do lednice, ale není to vždy nutné. Měli byste tam uložit ta, která už byla skladována v chladicím boxu, tedy při teplotě mezi 2 až 8 °C. Tato vajíčka je dobré co nejrychleji přepravit domů a opět uložit do podobné teploty. Vejce totiž nesnášejí velké teplotní výkyvy. Mohou se rosit, rychleji kazit a plesnivět.

  • Vajíčka, která jste koupili třeba přímo od farmáře nebo jste je dostali od sousedů, lze uložit i mimo chladničku. Potřebují dobře větrané a tmavší místo, a je-li teplota stabilní, pak může být i vyšší: vajíčka vydrží pár dní v pohodě při teplotě až do 18 °C, ovšem ne na přímém slunci nebo u topení!
  • Jak skladovat vejce? Špičkou dolů!

Karton vyhoďte! Do čeho pak vejce uložit?

Vejce, která hodláte skladovat mimo lednici, můžete klidně nechat v kartonovém obalu. Ukládáte je do chladničky? Pak je z kartonových obalů raději vyložte, protože právě na nich bývá množství bakterií, a ty si mezi ostatní jídlo zvát nechcete. Do čeho vajíčka z kartonu přendat? Pár šikovných tipů najdete ve fotogalerii:

Jak dlouho vydrží vejce vařená natvrdo

Nelekejte se, když má vajíčko po rozkrojení šedivý až namodralý povlak kolem žloutku, neznamená to, že je zkažené. Tento jev vzniká, když vajíčko vaříte příliš dlouho, a je to jenom estetická vada. Vejce ve skořápce uvařená natvrdo vydrží v lednici v dobré kondici 10-14 dní. U těch, která sloužila jako dekorace a zdobila stůl v pokojové teplotě, se ale trvanlivost výrazně zkracuje a k jídlu jsou maximálně 2–3 dny (uchovávaná v teplé místnosti ještě kratší dobu). Vykoledovaná vajíčka proto co nejrychleji uložte do lednice a zpracujte co možná nejdřív.

Jak naservírovat vajíčka

Bývají vaši koledníci úspěšní a vracejí se na Velikonoční pondělí s plnými košíky kraslic? Anebo si sami navaříte a nazdobíte vajíčka a postupně je s chutí konzumujete? Podívejte se do fotogalerie na inspiraci, jak takové množství vajíček a jejich servírování stylově a tematicky oživit.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 18. dubna, Velikonoční pondělí na 21. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Načítám