Článek
Postup
01.
Pórek, jarní cibulku nebo i klasickou cibuli pokrájejte na kolečka, cuketu na čtvrtkolečka a společně s chilli dle chuti asi 5 minut na másle ve velké pánvi restujte. Přidejte nasekaný česnek a římský kmín a nechte pár vteřin rozvonět.
02.
Přidejte povolený špenát (mírně rozmrazený), osolte, přiveďte k varu a vmíchejte většinu brynzy (může být i feta nebo balkán), kousek si schovejte na ozdobu. Stejně tak si nechte pár lístků z bylinek na servírování, zbytek nasekejte a vmíchejte do směsi. Já dala mátu, koriandr a kopr, ale skvělá je i pažitka, petržel, oregano a bazalka.
03.
Do směsi udělejte důlky, do každého rozklepněte vajíčko (počítejte 1 až 2 na porci), osolte a opepřete ho, přiklopte a 4 až 5 minut zahřívejte, až bílky zatuhnou, ale žloutky zůstanou tekuté. Posypejte zbylým sýrem a bylinkami a podávejte s opečeným pečivem.
Tip: Do základu přidejte další zeleninu dle chuti a stavu lednice: tuhou jako řapíkatý celer, papriky nebo fenykl hned na začátku, listovou jako kadeřávek, rukolu nebo mangold až v závěru.
Vyzkoušejte i další 2 naše oblíbené patnáctiminutové večeře: zapečené sýrové tousty s brusinkami a slaninou a rychlé špagety s tuňákem a rajčatovou omáčkou.