Článek
Vařená vejce nejsou žádná věda, pokud se držíte pár snadných pravidel. Začneme přípravou. Při vaření vajec přidejte do vody vždy několik kapek octa, díky tomu nepopraskají a budou se snáze loupat. Také si vejce včas vyndejte z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Pak už si stačí vybrat, jestli je uvaříte natvrdo, naměkko, nahniličko nebo si dáte ztracená vejce.
Vejce natvrdo
Pokud milujete vajíčka s pevným bílkem a žloutkem, volte variantu natvrdo. Postup je jednoduchý:
- Vejce vložte do hrnce s vroucí vodou tak, aby byla úplně ponořená.
- Vařte maximálně 10 minut, při delším varu by mohl mít žloutek našedlou barvu.
- Poté vajíčka ihned přendejte do studené vody (můžete i do mísy s ledem) nebo pod studenou vodu, aby se zastavil proces vaření.

Správně uvařená vejce natvrdoFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com
Vejce nahniličko
Pro milovníky vajec s krémovým žloutkem, ale pevným bílkem je tato verze. Postup je podobný jako u vajec natvrdo, ale s kratší dobou vaření:
- Vejce vložte do hrnce s vroucí vodou.
- Vařte vejce po dobu 7 minut, čas můžete i trochu zkrátit, pokud máte rádi měkčí žloutek.
- Ihned po uvaření vajíčka přendejte do studené vody nebo pod studenou vodu a můžete servírovat.

Krásně krémový žloutek vajíčka nahniličkoFoto: Photosiber, Shutterstock.com
Vejce naměkko
Pro ty, kteří preferují tekutý žloutek a lehce pevný bílek, je tu varianta nahniličko vařených vajec. Postup je opět jednoduchý:
- Vejce vložte do hrnce s vroucí vodou.
- Vařte po dobu 5 minut.
- Opět po uvaření vajíčka přendejte do studené vody, vyndejte a při loupání odstraňte jen vršek skořápky. Vejce jezte lžičkou přímo ze skořápky.

Vejce naměkko se servírují ve speciálním stojánkuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com
Ztracená vejce
Pokud toužíte po vajíčku coby opravdové delikatese, můžete zkusit uvařit ztracené neboli zastřené vejce. Tato metoda spočívá ve vaření bez skořápky ve vroucí vodě:
- Vodu v hrnci přiveďte k varu a přidejte 2 lžíce octa nebo citronové šťávy.
- Vejce rozklepněte do malé misky, lžící v hrnci vytvořte vír, do kterého opatrně vlijte vejce.
- Vejce vařte 3 minuty, dokud bílek nezakryje žloutek.
- Pomocí naběračky opatrně vyjměte vařené vajíčko z vody a můžete servírovat.
Nyní, když máte přehled o různých způsobech vaření vajec, můžete si vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim preferencím. Ať už je natvrdo, naměkko, nahniličko nebo ztracené, dosažení dokonalosti je jen otázkou cviku a trpělivosti. Dobrou chuť!

Uvařit ztracené vejce chce trochu cviku a zručnostiFoto: druvo, Shutterstock.com
Lákají vás vejce Benedikt, ale dávat za ně v restauraci 150 Kč odmítáte? Připravte si je podle snadného videoreceptu sami!