Článek
Postup
01.
Sójové maso vařte v dostatečně osolené vodě 12 minut doměkka. Nechte pořádně okapat a minimálně na 2 hodiny (ale lépe přes noc) naložte do směsi prolisovaného česneku, papriky, rozmarýnu, chilli, 4 lžic olivového oleje, 1,5 lžíce citronové šťávy, lžičky soli a čerstvě mletého pepře.
02.
Špejle namočte alespoň na 30 minut do studené vody, aby se při pečení nespálily. Cukety omyjte a škrabkou na brambory z nich vytvořte podélné plátky (zbylý střed můžete použít třeba do polévky), které nechte 10 minut změknout ve směsi jedné lžíce oleje, citronu a trošky soli.
03.
Mezitím omyjte brambory, pokrájejte je na tenké klínky a smíchejte se zbylým olejem a solí. Pečte na pečicím papíře asi 15 minut při 200 °C, poté nad ně umístěte mřížku se špízy, na které jste střídavě napíchali maso a poskládané plátky cukety. Pečte ještě asi 10 minut z každé strany, až jsou špízy opečené a brambory měkké. Během pečení brambory promíchejte.
Tip: Špízy se nad brambory dávají proto, aby na ně kapalo koření a marináda, ale klidně je pečte zvlášť nebo i venku na grilu. Brambory pak doporučujeme ochutit i troškou papriky a rozmarýnu.