Hlavní obsah
3,5
(13)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Máte na zahrádce cuketu? Může hrát hlavní roli v dokonalých letních špízech. K tomu přidejte dobře marinované sójové kostky, co chutnají i masožravům. A výsledek bude famózní!

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 100 g sójových kostek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 1/4 lžičky chilli
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2,5 lžíce citronové šťávy
  • 2 ks cukety
  • 8 ks brambor
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
Článek

Postup

01.

Sójové maso vařte v dostatečně osolené vodě 12 minut doměkka. Nechte pořádně okapat a minimálně na 2 hodiny (ale lépe přes noc) naložte do směsi prolisovaného česneku, papriky, rozmarýnu, chilli, 4 lžic olivového oleje, 1,5 lžíce citronové šťávy, lžičky soli a čerstvě mletého pepře.

02.

Špejle namočte alespoň na 30 minut do studené vody, aby se při pečení nespálily. Cukety omyjte a škrabkou na brambory z nich vytvořte podélné plátky (zbylý střed můžete použít třeba do polévky), které nechte 10 minut změknout ve směsi jedné lžíce oleje, citronu a trošky soli.

03.

Mezitím omyjte brambory, pokrájejte je na tenké klínky a smíchejte se zbylým olejem a solí. Pečte na pečicím papíře asi 15 minut při 200 °C, poté nad ně umístěte mřížku se špízy, na které jste střídavě napíchali maso a poskládané plátky cukety. Pečte ještě asi 10 minut z každé strany, až jsou špízy opečené a brambory měkké. Během pečení brambory promíchejte.

Tip: Špízy se nad brambory dávají proto, aby na ně kapalo koření a marináda, ale klidně je pečte zvlášť nebo i venku na grilu. Brambory pak doporučujeme ochutit i troškou papriky a rozmarýnu.

Související témata:

Načítám