Hlavní obsah
3,2
(50)

Ať už se masu vyhýbáte, nebo vás jen baví v kuchyni experimentovat, sem tam není k zahození ochutnat některou z vegetariánských alternativ masa. Třeba seitan obsahuje neuvěřitelných 75 % bílkovin. Vyzkoušejte ho!

5 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Seitan
  • 300 g seitanu
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 200 ml vody
  • 1 špetka chilli
  • 1 dl rostlinného oleje
K podávání
  • 1,5 hrnku jasmínové rýže
  • 1 stonek jarní cibulky
  • 1 lžička sezamu
Článek

Postup

01.

Seitan (= pšeničná bílkovina, alternativa masa, kterou koupíte ve zdravých výživách nebo rostlinných koutcích supermarketů) pokrájejte na nudličky a zprudka orestujte na troše oleje dokřupava. Víte, že seitan, tofu i sójové maso mají víc bílkovin než vejce?

02.

Vyndejte z pánve, přilijte trochu oleje a nechte na něm asi půl minuty rozvonět nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor a čerstvé či sušené chilli dle chuti. Zasypejte cukrem a počkejte, až se rozpustí.

03.

Přidejte sójovou omáčku, vodu a škrob (nejlepší je škrob v sójovce rozmíchat předem) a pět minut povařte do zhoustnutí. Vmíchejte seitan a prohřejte.

04.

Podávejte s jasmínovou rýží a posypané jarní cibulkou a sezamem.

Tip

Do směsi můžete přidat i zeleninu (cibule, mrkev, brokolice, celer, paprika, pórek, lusky...). Jednoduše ji také orestujte a až poté přidejte česnek, zázvor a další ingredience.

Lákají vás podobné recepty? Výborné je křupavé tofu s teriyaki omáčkou a perfektní dietní výpečky ze sójového masa. Anebo zkuste výtečný segedín bez masa.

Načítám