Hlavní obsah
3,1
(65)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Pastýřský koláč (shepherd’s pie) se obvykle připravuje z mletého masa zapečeného pod bramborovou kaší. Láká vás vegetariánská verze? Maso můžete nahradit pečeným květákem.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu
  • 1 ks květáku
  • 500 g brambor
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g mražené zeleninové směsi
  • 300 g rajčatové passaty
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 lžíce oleje
  • 1,5 lžíce másla
  • 120 ml mléka
  • 1 ks žloutků
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 50 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce soli
Článek

Postup

01.

Květák rozeberte na růžičky, rozložte je na pekáč, pokapejte olejem, osolte a dejte péct na 180 stupňů asi na 30 minut, dokud květák nezačne hnědnout a nezměkne. 

02.

Mezitím oloupejte brambory a dejte je vařit do osolené vody do změknutí. Pak je slijte a rozšťouchejte se lžící másla a s mlékem na kaši. Přidejte muškátový oříšek a nechte kaši chladnout.

03.

Na pánvi zpěňte na oleji najemno nasekanou cibuli a na plátky nakrájené stroužky česneku. Asi po dvou minutách přidejte mraženou zeleninu, společně zarestujte a nakonec vše zalijte rajčatovou passatou. Dochuťte oreganem a případně dosolte. 

04.

Do této směsi nyní přidejte upečený květák, zamíchejte, přikryjte poklicí a duste asi 10 minut. Mezitím nastrouhejte tvrdý sýr na hrubém struhadle. 

05.

Nyní se vraťte k lehce zchladlé bramborové kaši. Zamíchejte do ní žloutek, kaše bude při pečení krásně držet.

06.

Troubu rozehřejte na 180 stupňů na funkci gril. Vhodnou zapékací mísu vymažte máslem. Vložte do ní květákovou směs, na ni rozprostřete nastrouhaný sýr a nakonec to celé zakryjte bramborovou kaší. Pastýřský koláč pečte dozlatova.

Foto: Svatava Vašková

Zlatavá bramborová kaše a pod ní výtečná zeleninová směsFoto: Svatava Vašková

Víte, že z květáku bez smažení, bez mouky a bez strouhanky vyrobíte perfektní dietní smažák?

Načítám