Článek
Postup
01.
Květák rozeberte na růžičky, rozložte je na pekáč, pokapejte olejem, osolte a dejte péct na 180 stupňů asi na 30 minut, dokud květák nezačne hnědnout a nezměkne.
02.
Mezitím oloupejte brambory a dejte je vařit do osolené vody do změknutí. Pak je slijte a rozšťouchejte se lžící másla a s mlékem na kaši. Přidejte muškátový oříšek a nechte kaši chladnout.
03.
Na pánvi zpěňte na oleji najemno nasekanou cibuli a na plátky nakrájené stroužky česneku. Asi po dvou minutách přidejte mraženou zeleninu, společně zarestujte a nakonec vše zalijte rajčatovou passatou. Dochuťte oreganem a případně dosolte.
04.
Do této směsi nyní přidejte upečený květák, zamíchejte, přikryjte poklicí a duste asi 10 minut. Mezitím nastrouhejte tvrdý sýr na hrubém struhadle.
05.
Nyní se vraťte k lehce zchladlé bramborové kaši. Zamíchejte do ní žloutek, kaše bude při pečení krásně držet.
06.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů na funkci gril. Vhodnou zapékací mísu vymažte máslem. Vložte do ní květákovou směs, na ni rozprostřete nastrouhaný sýr a nakonec to celé zakryjte bramborovou kaší. Pastýřský koláč pečte dozlatova.
Víte, že z květáku bez smažení, bez mouky a bez strouhanky vyrobíte perfektní „dietní smažák“?