Článek
Postup
01.
Zásadní je hmotu připravit o den či dva dříve, aby vločky nabobtnaly a dobře se s nimi pracovalo.
02.
Na rostlinném oleji nechte zesklovatět najemno pokrájenou velkou cibuli, přidejte najemno nastrouhaný celer a větší mrkev, osolte a ještě 10 až 15 minut restujte doměkka. Přidejte koření na ryby, lžíci sojovky, rozmixovanou řasu Nori (nebo Nori vločky, ty koupíte ve zdravé výživě), jemné ovesné vločky (130 gramů) a čtvrt hrnku vody nebo zeleninového vývaru. Pořádně propracujte a nechte den až dva odležet. Směs se bude zdát suchá, ale není to tak.
03.
Druhý den udělejte z těsta placičky a buď je obalte v klasickém trojobalu, nebo j v hrašce (40 gramů) rozmíchané s vodou (80 ml) a poté ve strouhance.
04.
Smažte ve vyšší vrstvě řepkového oleje z obou stran dozlatova, přebytečný tuk nechte okapat na papírové utěrce.
Tip pro vegetariány a celiaky
Pokud se nevyhýbáte vejcím, do směsi místo vody přidejte 1 vejce. Pro bezlepkovou variantu jednoduše kupte bezlepkové vločky. Trochu je rozmixujte a obalte v kukuřičné strouhance. A určitě zkuste celé naše veganské vánoční menu!
Hraška je obalovací směs, kterou mají ve velkých supermarketech, na internetu a ve zdravých výživách, skvělá je i k zahušťování.
Za zapůjčení porcelánu k focení děkujeme společnosti Rudolf Kämpf s.r.o..
Podávejte s klasickým bramborovým salátem, jen pro vegany vynechejte vejce a místo majonézy dejte sojanézu.