Hlavní obsah
3,5
(24)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Výhodou červené čočky oproti klasické hnědé je, že se nemusí předem namáčet. Je také daleko lépe stravitelná. Já z ní ráda vařím tuto polévku, která se dá velmi snadno připravit bez živočišných produktů, tím pádem je vhodná i pro vegany.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 3/4 hrnku červené čočky
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 snítka čerstvé bazalky
Článek

Postup

01.

Menší mrkev a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. Řapíkatý celer nasekejte na malé kousky. V hrnci je na olivovém oleji krátce orestujte.

02.

Nyní přidejte nastrouhaný zázvor, římský kmín a kardamom. Krátce společně zarestujte a vše zalijte zeleninovým vývarem. Do hrnce pak nalijte sekaná rajčata z konzervy.

03.

Nakonec do polévky přidejte celou (nikoliv půlenou) červenou čočku a vařte ji, dokud nezměkne. Polévku dosolte a podávejte s lístky čerstvé bazalky nebo koriandru.

Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Načítám