Hlavní obsah
2,9
(817)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Někdo by řekl keto, někdo low carb a někdo prostě skvělé jídlo plné zeleniny. A slaniny. Ano, slaniny, protože ta zastane jak tuk potřebný k restování, tak složku, která báječně ochutí celé jídlo. Pro hladovější krky můžete přidat vařené brambory, ale zelí je skvělé i samo o sobě.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 ks cibule
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 3 g soli a pepře
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 špetka mletého kmínu
Článek

Postup

01.

Slaninu pokrájejte na proužky a ve velké pánvi nebo hrnci s nepřilnavým dnem nechte nasucho dokřupava vypražit. Děrovanou lžící vyndejte stranou.

02.

Na výpeku nechte pár minut zesklovatět na proužky nakrájenou cibuli a chilli vločky.

03.

Mezitím rozčtvrťte menší hlávku zelí, vykrojte košťály a pokrájejte na kousky o velikosti sousta. Přidejte k cibuli, osolte a podlijte půl hrnkem vody.

04.

Za občasného míchání bez pokličky asi 15 minut vařte, až se voda odpaří, a zelí změkne. Poté dalších několik minut restujte, aby se zelí hezky opeklo a lehce zkaramelizovalo. Vmíchejte papriku, protlak, kmín a čerstvě mletý pepř, slaninu a nechte chvilku rozvonět. Ochutnejte, případně dosolte a můžete podávat.

Tip

Spolu s kořením přidejte nasekaný česnek. Pokud se nevyhýbáte sacharidům, vmíchejte i uvařené brambory.

Zbylo vám zelí? Upečte z něj japonské zelné palačinky okonomiyaki.

Načítám