Článek
Tenhle klasický maďarský recept je u nás poměrně neznámý. Kombinace těstovin a brambor se může zdát nezvyklá, je však překvapivě chutná. A jestli se tohle jídlo správně jmenuje grenadýr marš, grenadýrský pochod, nebo granatír, je vlastně jedno: za pár korun a za pár minut uvaříte syté, ale lehké jídlo. Můžete využít i zbytek brambor z předchozího dne, a vyměníte-li sádlo za kvalitní rostlinný olej (Maďaři by použili slunečnicový), můžete pokrm servírovat i vegetariánům.
Grenadýr marš
Na 4 porce budete potřebovat: 2 středně velké cibule, 6 brambor, 400 g krátkých těstovin (ideálně větších flíčků), 2 lžíce sádla (nebo rostlinného oleje), 1 kopcovitou lžičku sladké mleté papriky, ½ lžičky štiplavé papriky (i víc, podle chuti), sůl, pepř
Postup: Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hlubší širší pánvičce rozpusťte sádlo (nebo zahřejte olej) a cibuli orestujte do světle hnědé barvy. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky asi 1,5 × 1,5 cm. Až bude mít cibule zlatavou barvu, stáhněte pánev z plamene, přisypte mletou papriku a krátce ji v tuku orestujte. Pak cibulový základ podlijte trochou vody, dobře osolte, opepřete a přidejte brambory – vody by mělo být jenom tolik, aby byly těsně přelité. Vařte asi 20 až 25 minut, až budou brambory úplně měkké. Těstoviny uvařte ve slané vodě, sceďte a vraťte do hrnce. Měkké brambory odstavte a dvakrát třikrát do nich šťouchněte šťouchadlem – cílem je, aby část brambor vytvořila jakousi omáčku a část zůstala vcelku. Promíchejte s těstovinami a podávejte se zeleninovým salátem, kyselou okurkou nebo kvašeným zelím.
Tip: Použít můžete i zbylé vařené brambory. Vsypte je k cibulovému základu, už jenom krátce prohřejte a rozšťouchejte.
Máte rádi snadná levná jídla? Vyzkoušejte naše szegedinské brambory.