Hlavní obsah
3,1
(41)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Podobná jídla z jednoho hrnce sice nevypadají kdovíjak, ale mají několik nesporných výhod: kromě prkénka a hrnce u vaření nezašpiníte žádné nádobí a finální podobu můžete celý rok obměňovat podle toho, co za zeleninu je v sezoně nebo jaký druh čočky máte zrovna doma.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce žluté kari pasty
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek čočky
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 ks květáku
  • 1 lžička soli
  • 1 ks limetky
Článek

Postup

01.

Čočku můžete dát jako já obyčejnou hnědou, ale skvělá je i červená, která se vaří podstatně kratší dobu a není proto třeba ji namáčet. Hnědou čočku (250 ml) večer nebo ráno předem namočte, zkrátíte si tak dobu vaření. Propláchněte ji a zalijte 500 ml vody.

02.

Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji, vmíchejte libovolnou kari pastu, kurkumu a protlak a ještě asi půl minuty restujte. Přidejte čočku i s vodou, ve které se namáčela, kokosové mléko a lžičku soli a vařte doměkka. Pokud jste čočku namáčeli, mělo by stačit kolem 25 minut.

03.

15 minut před koncem vaření (tedy asi po 10 minutách) přidejte růžičky květáku a jeho košťál pokrájený na tenké plátky a dovařte doměkka. Dochuťte limetkovou nebo citronovou šťávou a podávejte posypané sekanou mátou, koriandrem, jarní cibulkou, nasucho opraženými nesolenými arašídy nebo třeba kešu oříšky. V čočce jsou bílkoviny i dost sacharidů, ale pokud chcete i přílohu, zvolte rýži basmati nebo snadný jogurtový naan.

Foto: Marianna Bartková

Toto syté kari obsahuje sacharidy, bílkoviny i dost zeleninyFoto: Marianna Bartková

Tip: Pokud se bojíte, že neodhadnete, kdy přidat květák, a čočka či květák bude rozvařený, zatímco druhá část jídla nedovařená, květák upečte. Jednoduše ho na plechu pokapejte olejem, osolte a ochuťte špetkou kari či kurkumy a při 180 °C pečte 20 až 30 minut doměkka. Během pečení alespoň jednou zamíchejte.

Stejným způsobem uvaříte kari i z jiné zeleniny, co je zrovna v sezoně (nebo vaší lednici): mrkvové, dýňové nebo třeba špenátové.

Načítám