Článek
Postup
01.
Čočku můžete dát jako já obyčejnou hnědou, ale skvělá je i červená, která se vaří podstatně kratší dobu a není proto třeba ji namáčet. Hnědou čočku (250 ml) večer nebo ráno předem namočte, zkrátíte si tak dobu vaření. Propláchněte ji a zalijte 500 ml vody.
02.
Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji, vmíchejte libovolnou kari pastu, kurkumu a protlak a ještě asi půl minuty restujte. Přidejte čočku i s vodou, ve které se namáčela, kokosové mléko a lžičku soli a vařte doměkka. Pokud jste čočku namáčeli, mělo by stačit kolem 25 minut.
03.
15 minut před koncem vaření (tedy asi po 10 minutách) přidejte růžičky květáku a jeho košťál pokrájený na tenké plátky a dovařte doměkka. Dochuťte limetkovou nebo citronovou šťávou a podávejte posypané sekanou mátou, koriandrem, jarní cibulkou, nasucho opraženými nesolenými arašídy nebo třeba kešu oříšky. V čočce jsou bílkoviny i dost sacharidů, ale pokud chcete i přílohu, zvolte rýži basmati nebo snadný jogurtový naan.
Tip: Pokud se bojíte, že neodhadnete, kdy přidat květák, a čočka či květák bude rozvařený, zatímco druhá část jídla nedovařená, květák upečte. Jednoduše ho na plechu pokapejte olejem, osolte a ochuťte špetkou kari či kurkumy a při 180 °C pečte 20 až 30 minut doměkka. Během pečení alespoň jednou zamíchejte.