Článek
Často se vám určitě stane, že vůbec nestíháte a dvě hodiny u plotny večer strávit zkrátka nemůžete. Naštěstí ale existují fígle, kterými si můžete svoje jídla zjednodušit tak, že vše bude připraveno během pěti minut, pak si jdete chvíli po svých a za hodinu už jen naservírujete hotový pokrm. Přesně to je případ zapékání v alobalu – je to snadné, rychlé, a hlavně dobré! Ještě než se pustíme do popisování jednotlivých dobrot, máme pro vás jednu radu – alobal se snadno trhá, takže se vyplatí vše balit pro jistotu do dvou až tří vrstev. V kutilských potřebách je navíc k dostání i silnější alobal, který se od toho klasického cenou příliš neliší.
Vepřové balíčky s nivou
Na 4 balíčky potřebujete: 4 vepřové plátky (plec nebo kýta), 4 lžičky kremžské hořčice, 2 cibule, 15 dkg anglické slaniny na plátky, 20 dkg nivy, 1 červenou papriku, trochu oleje, koření dle chuti.
Postup:Plátky zlehka naklepejte, osolte, opepřete a případně i okořeňte, ale není to tak úplně potřeba. Z jedné strany plátek potřete hořčicí (nic se nemá přehánět) a maso položte namazanou stranou dolů na připravený, olejem pomazaný kus alobalu. Na plátek navršte plátky slaniny, na kroužky nakrájenou cibuli, plátky nivy a na proužky pokrájenou papriku. Zabalte do úhledného balíčku a pečte při 180 stupních Celsia zhruba 60 minut. Podávejte s bramborem, hranolky nebo salátem.
Kuřecí roládky pro každého
Na 4 roládky potřebujete: 4 větší kuřecí prsa (ideálně přímo z řeznictví, ne kupované ve vaničce), 8 plátků anglické slaniny, 4 plátky sýru (může být i tavený), sůl a pepř, koření dle chuti.
Postup:Kuřecí prsa podélně rozřízněte ostrým nožem tak, aby vznikl větší plátek masa. Bříšky prstů ho pouze zlehka naklepejte a rozprostřete na prkýnku. Osolte, opepřete a okořeňte. Na maso položte vždy dva plátky anglické slaniny a sýr. Opatrně každé prso sviňte v roládu a zabalte pečlivě každé zvlášť do alobalu. Pečte na 200 stupňů Celsia zhruba 40 minut. Podávejte s bramborovou kaší, hranolky či ještě doplněné bylinkovým přelivem, který připravíte ze zakysané smetany a čerstvě nasekané směsi bylinek (bazalka, rozmarýn, tymián...).
Ražniči: Klasika, která nezklame
Na 4 špejle s ražniči potřebujete:2 čerstvé papriky, 200 g vepřové krkovice, 3 menší cibule, 15 dkg anglické slaniny.
Postup:Určitě bezpečně znáte – papriku nakrájejte na větší kousky, cibuli rozdělte po jednotlivých vrstvách, maso nakrájejte na kostky a plátky anglické slaniny srolujte. Pak už jen na špejli střídavě napichujte všechny ingredience, zabalte do alobalu a pečte asi 45 minut.
Něco na chuť: Česneková řepa
Potřebujete: 3 menší červené řepy, 6 stroužků česneku, lžíci olivového oleje, lžíci jablečného octa, sůl.
Postup:Doprostřed většího plátu alobalu položte řepy, mezi ně dejte neoloupané stroužky česneku a vytvořte balíček, do kterého ještě před úplným uzavřením přikápněte olej a ocet. Pečte hodinu na 180 stupňů Celsia. Upečenou řepu nechte trochu zchladnout, v rukavicích (řepa šíleně barví) ji oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, osolte a podávejte. Výborná je posypaná najemno strouhaným sýrem (parmazánem).
Skvělý dezert: Skořicová jablka
Potřebujete:4 jablka, lžíci skořice, olej na potření, 4 lžičky meruňkové marmelády, rozinky, třtinový cukr.
Postup: Jablka omyjte a pomocí vykrajovátka nebo tenkého nože vyřízněte střed. Ze všech stran je potřete olivovým olejem a obalte ve třtinovém cukru. Položte je na pruh alobalu a do středu nasypte postupně rozinky a trošku třtinového cukru. Následuje lžička marmelády, která celé té dobrotě dodá neskutečnou chuť. Pak zase rozinky a cukr. Nakonec vše poprašte zlehka skořicí, zabalte do alobalu a pečte 25 minut na 170 stupňů Celsia. Jablka jsou vynikající jak horká, tak i studená.
A jaká jídla pečete v alobalu vy? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem nebo v rubrice Vaše recepty!