Taky si nedovedete představit den bez chutné kávy? A jak ji máte nejraději? Klasické silné espresso, filtrovanou ve velkém hrnku a třeba i s mlékem, nebo nedáte dopustit na pořádného turka? To všechno je otázka vkusu – hlavní ale je, že vám dobrá káva pomůže vykročit do nového dne energickým krokem.
Článek
Dobrá káva je prostě základem dobrého rána. A tak je kávovar jednou z prvních věcí, ke které ráno namíříte. Málokdo má čas zajít si před prací do kavárny na profesionálně udělanou kávu, ale to ani není potřeba. Výbornou kávu si totiž můžete připravit i doma, stačí věnovat pozornost několika věcem a uvidíte, že bude stejně skvělá, jako od mistrů baristů.
Nejde ani tak o to, zda využíváte špičkový presovač nebo si vaříte „obyčejného“ turka. Mnohem větší roli hraje kvalita surovin. A u kávy je základem dobré chuti kvalitní zrnková káva a kvalitní voda.
Nešetřete a kupujte zrnkovou kávu. Předem mletá káva totiž ztrácí své vlastnosti, a to i pokud je vakuově balená. Samozřejmě, že při nákupu jakékoliv kávy je velmi důležitá její čerstvost a způsob balení. Ale nejen to. „Kvalitní espresso vyžaduje nejen kvalitní kávová zrna, ale i dobrý přístroj, kterým kávu připravujete. Má například kvalitní mlýnky, které kávu při mletí nepřepálí a zachovají její původní aroma a chuť? Kvalitu kávy ovlivňuje i čistá voda bez vodního kamene nebo čistota systému na mléko. Kvalitní moderní plně automatické espresovače naštěstí umí udělat většinu práce za vás,“ vysvětluje Pavlína Fojtíková, marketingová manažerka značky Saeco. Zamyslet byste se tedy měli nejen nad samotnou kávou, ale i nad jejím mletím. Právě to může kávě na její chuti hodně přidat, ale i ubrat.
Voda je důležitá stejně jako kávová zrna, dokáže totiž zničit i tu nejskvělejší kávu. Není se čemu divit, šálek kávy je tvořen z 99 % právě vodou. Pokud si nejste jisti, že vám doma teče dobrá voda, můžete si nechat udělat rozbor, případně zkusit udělat test pomocí domácích testerů, stojí kolem stokoruny. Pokud víte, že vám doma teče příliš tvrdá voda, což je poměrně časté, můžete využít filtry na změkčení vody, které se nasazují přímo na kohoutek, nebo filtrační konvice, které jsou v posledních letech hodně oblíbeným řešením. Můžete samozřejmě použít i kvalitní balenou vodu.
Kvalitní espresovače udělají práci za vás
Pokud netrváte na turkovi nebo litru překapávané kávy, nejjednodušším způsobem, jak si udělat doma rychle po ránu výbornou kávu, je pořídit si domácí espresovač. Jako u všeho i zde platí, že za kvalitu je potřeba si trochu připlatit a vyplatí se vybírat přístroje, které mají kvalitní mlýnky a kávu samy správně namelou, mají vodní filtr zabraňující usazování vodního kamene a určitě oceníte i automatický čistič systému na mléko.
„Při výběru kávovaru je také dobré brát v úvahu, že každému chutná jiný nápoj. Dokáže espresovač připravit i něco jiného než jen espresso nebo cappuccino? Můžete si nápoj vyladit přesně podle své chuti, tedy přizpůsobit sílu, objem, teplotu nebo chuť kávy a pěny? A až najdete takovou kombinaci, která vám chutná nejvíce, můžete si ji uložit a mít jistotu, že si ji můžete připravit kdykoliv příště a bez námahy, jedním stisknutím tlačítka,“ jmenuje možnosti dobrých kávovarů Pavlína Fojtíková.
U turka dejte pozor na teplotu vody
Pokud vás espresovače nezaujaly a raději si dáte vámi vyrobenou kávu, nezapomeňte na to, že při přípravě turka či filtrované kávy musíte myslet na teplotu vody. Vroucí voda kávu spálí. Zalévání kávy vodou, která se právě vařila, tedy dosáhla teploty 100 °C, je pro chuť kávy smrtící. Zrna při styku s vroucí vodou uvolní rezidua, tedy volné radikály vznikající změnou chemických hodnot kávových zrn při pražení, a káva je pak spálená a chutná hořce. Ideální teplota vody pro přípravu kávy je kolem 90 °C.
Pokud tedy vodu ohříváte v rychlovarné konvici, nechte ji projít varem a pak počkejte přibližně půl minuty, než teplota vody poklesne na asi 90 °C. Dobrým pomocníkem jsou také rychlovarné konvice s regulací teploty. „I čas, kdy je káva v kontaktu s vodou, je pro chuť a kvalitu kávy velmi důležitý. Na to, aby se z kávy dostalo do šálku to dobré, stačí opravdu jen pár desítek vteřin," dodává ing. Pavel Šťastný, specialista na kávu ze společnosti Tchibo.