Hlavní obsah
3,6
(16)
Foto: Archiv

Foto: Archiv

Pokukujete v pekařstvích po tajemné italské focaccie a říkali jste si, že byste si ji klidně někdy „střihli“ i doma? Žádný problém! Rádi vám návod na tento „chléb chudých“ prozradíme!

25 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 250 g hladké mouky
  • 10 g droždí
  • 20 ml extra panenského olivového oleje
  • 10 g černých oliv
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 2 špetky soli
  • 50 g prosciutta
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 220 stupňů Celsia a můžete se vrhnout do díla. Je to opravdu snadné! Droždí rozmíchejte ve 200 ml vlažné vody (teplota okolo 30 stupňů) a promíchejte ho s moukou. Těsto propracujte rukama, poté ho posypte zlehka moukou, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

02.

Vykynuté těsto vyklopte na vál a rukama ho ještě promačkejte. Vytvořte pak plát těsta vysoký asi 1 cm. Pokapejte ho olejem, posypte lístečky rozmarýnu, osolte a vše konečky prstů vmasírujte do těsta. Pak ještě vypeckujte olivy a zapíchejte je do těsta.

03.

Focacciu přesuňte na plech, který jste potřeli olivovým olejem, a v troubě ji pečte asi 10 minut. Když vychladne, poklaďte ji voňavým prosciuttem a podávejte.

Související témata:

Načítám