Článek
Postup
01.
Do větší mísy nebo hrnce dejte máslo nakrájené na kostičky, mísu postavte do vodní lázně a pomalu nechte máslo rozpustit. Mezitím můžete vymazat formu a vysypat ji hrubou moukou a předehřát troubu na 180 stupňů.
02.
K máslu, které se rozpouští, přidejte půl hrnku vody, hrnek a půl cukru, kakao a vanilkový extrakt a míchejte, až se všechny suroviny dokonale propojí a vznikne jemná kakaová omáčka. Odstavte, odeberte hrnek hmoty a nechte chvíli stranou.
03.
Ke zbytku přidejte vejce a prošlehejte. Navrch prosejte hrnek a půl polohrubé mouky, přidejte prášek do pečiva a promíchejte – vznikne tekutější těsto. Vlijte ho do připravené formy a pečte asi 20 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.
04.
Ještě teplou buchtu polijte odloženou kakaovou omáčkou a posypte mletými mandlemi. Nechce chvíli odpočinout a podávejte.
Náš tip: Místo mletých mandlí můžete použít jakékoliv jiné ořechy nebo strouhaný kokos.
Na mládí si můžete zavzpomínat i nad dalšími recepty našich babiček – klasickou třenou bábovkou nebo Božími milostmi.