Článek
Postup
01.
Uzená žebra (můžete použít i jinou část uzeného, výborný je třeba ocásek) opláchněte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček celého černého pepře a povařte asi 20 minut. Uzený vývar sceďte a uchovejte, maso oberte od kostí.
DALŠÍ INSPIRACE
02.
Sušené houby zalijte vroucí vodou a nechte chvíli stát.
03.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, vepřovou plec opláchněte a nakrájejte na menší kostky.
04.
Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a cibuli na něm osmahněte do světlehnědé barvy. Vsypte vepřové maso a opečte ho. Osolte špetkou soli (solte opravdu symbolicky, díky kysanému zelí bude polévka slaná dostatečně). Počkejte, až se vydusí šťáva, kterou maso pustilo, a přidejte prolisovaný česnek.
05.
Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku a důkladně, ale rychle, ji zamíchejte do základu. Zalijte uzeným vývarem a vraťte na oheň.
06.
Sceďte a vymačkejte kysané zelí, šťávu zachyťte. Zelí neoplachujte a vložte do hrnce. Přidejte sušené houby i s vodou, ve které byly namočené, případně dolijte do hrnce ještě trochu vody, aby bylo všechno ponořené. Přidejte bobkový list a zbytek nového koření a pepře, přiveďte k varu a pomalu vařte asi 40 minut.
07.
Po 40 minutách přidejte do hrnce obrané uzené maso a pikantní klobásu v celku. Ochutnejte a dolaďte polévku – solit pravděpodobně nebude nutné, můžete ji dokyselit odloženou štávou ze zelí. Dále pomalu vařte asi 20 minut, až bude maso i zelí měkké.
08.
Vylovte z polévky klobásu, nakrájejte ji na kolečka, vraťte do hrnce a promíchejte.
09.
Polévku podávejte s krajícem dobrého chleba a kopečkem zakysané smetany.
Tip
Zelňačka je nejchutnější ohřívaná, druhý až třetí den po uvaření. Když máte rádi ostřejší jídla, můžete kromě sladké použít do základu i půl lžičky pikantní papriky.
Už jste se pustili do vaření?