Hlavní obsah
3,6
(25)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Vyzkoušejte letos o Vánocích místo kapra pstruha a bramborový salát s majonézou vyměňte za jednoduchou lehkou variantu. Nebude vám těžko a zbyde vám ještě místo na cukroví.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na rybu
  • 2 ks pstruha
  • 1 ks citronu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce másla
Na salát
  • 400 g brambor
  • 1 sklenice Moravanky
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Brambory ve slupce uvařte dva dny před Štědrým dnem a nechte je vychladnout a uležet. Den před Vánoci je oloupejte, nakrájejte na plátky silné asi 3 mm a promíchejte s přecezenou zeleninou z Moravanky.

Tip: Pokud netrváte na dobře rozleželém salátu, klidně ho celý připravte až na Štědrý den. Přitom ale vždy dbejte, abyste loupali a krájeli brambory až dobře vychladlé.

02.

Pokračujte přípravou zálivky: do rendlíku dejte půl šálku láku z Moravanky a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte ocet, hořčici, sůl, pepř, cukr, olej a krátce provařte. Takto připraveným teplým lákem zalijte brambory a zeleninu, salát promíchejte a nechte uležet v lednici do dalšího, tedy Štědrého, dne. 

Tip: Práci si můžete také ulehčit, pokud jste si předem vyrobili domácí sterilovanou zeleninu na bramborový salát.

03.

Před slavnostní večeří filety ze pstruha osolte a zalijte citronovou šťávou. Těsně před podáváním je orestujte na másle na rozpálené pánvi dozlatova: nejdřív filety smažte 1,5 minuty kůží dolů a poté otočte a minutu opékejte z druhé strany. S horkou rybou podávejte studený rozleželý salát.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Salát je lehký a pikantní a k rychle osmažené jemné rybě se skvěle hodí. Tak dobré jídlo si nemusíte dávat jen o Vánocích, ale klidně po celý rokFoto: Viktorie Hrazdílková

Nemusíte kapří maso? Vyzkoušejte i jiné druhy ryb: skvělý je candát se smetanovým zelím nebo jednoduché lososové karbanátky.

Související témata:

Načítám