Článek
Postup
01.
Brambory ve slupce uvařte dva dny před Štědrým dnem a nechte je vychladnout a uležet. Den před Vánoci je oloupejte, nakrájejte na plátky silné asi 3 mm a promíchejte s přecezenou zeleninou z Moravanky.
Tip: Pokud netrváte na dobře rozleželém salátu, klidně ho celý připravte až na Štědrý den. Přitom ale vždy dbejte, abyste loupali a krájeli brambory až dobře vychladlé.
02.
Pokračujte přípravou zálivky: do rendlíku dejte půl šálku láku z Moravanky a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte ocet, hořčici, sůl, pepř, cukr, olej a krátce provařte. Takto připraveným teplým lákem zalijte brambory a zeleninu, salát promíchejte a nechte uležet v lednici do dalšího, tedy Štědrého, dne.
Tip: Práci si můžete také ulehčit, pokud jste si předem vyrobili domácí sterilovanou zeleninu na bramborový salát.
03.
Před slavnostní večeří filety ze pstruha osolte a zalijte citronovou šťávou. Těsně před podáváním je orestujte na másle na rozpálené pánvi dozlatova: nejdřív filety smažte 1,5 minuty kůží dolů a poté otočte a minutu opékejte z druhé strany. S horkou rybou podávejte studený rozleželý salát.
Nemusíte kapří maso? Vyzkoušejte i jiné druhy ryb: skvělý je candát se smetanovým zelím nebo jednoduché lososové karbanátky.