Článek
Vánoční štola je klenotem svátečního stolu a svým původem sahá až do Německa, kde se peče již od středověku.
Postup
01.
Z části vlahého mléka, droždí, cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky postupně přidáme vzešlý kvásek, mléko s rumem a rozšlehanými žloutky a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, které se nechytá mísy, poprášíme ho moukou a necháme asi hodinu kynout.
02.
Do vykynutého těsta zapracujeme kandované ovoce a rozinky a necháme ještě 30 minut kynout. Z těsta vyválíme vyšší plát, podélně jej přeložíme z protilehlých stran ke středu a jednu polovinu těsta ještě přeložíme přes druhou tak, že se po straně štoly utvoří žlábek. Obě vrstvy mírným tlakem spojíme.
03.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. Horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.
Vše o Vánocích
Vrchol českých Vánoc připadá na Štědrý den 24. prosince, kterému předchází období adventu. V kruhu rodinném trávíme i první a druhý svátek vánoční. Máte vánoční dárky? Upečte si cukroví a připravte večeři podle našich receptů. Víte, jak uplést vánočku?