Článek
Postup
01.
Celé loupané mandle opečte nasucho v pánvi a nechte je vychladnout. Poté je rozmixujte v mixéru na jemnou mandlovou moučku.
02.
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, matcha čaj, nasekané mandle a oba cukry. Vše smíchejte a poté přidejte na kousky pokrájené máslo. Zapracujte jej pomocí prstů do mouky a nakonec zapracujte také žloutek.
03.
Hotové těsto rozdělte na polovinu, zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout. Ideální však bude, když necháte těsto v lednici přes noc.
04.
Těsto vyválejte na moukou poprášené pracovní desce na plát silný asi 3 až 5 mm, ze kterého vykrajujte tvary dle vlastních preferencí. Vykrajujte plné tvary a samozřejmě i ty s otvorem uprostřed, které ze slepovaného cukroví dělají tu správnou ozdobu.
05.
Vykrájené tvary vyskládejte postupně na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte zvlášť ty s otvorem a bez něj v troubě předehřáté na 170 °C, každý plech asi 10 minut.
06.
Upečené cukroví nechte vychladnout. Poté spodní část tvarů (v mém případě koleček a hvězdiček) otočte stranou, na které se pekly, vzhůru a doprostřed naneste dostatečné množství marmelády, kterou máte nejraději. Vrchní části pocukrujte, a poté opatrně nalepte na marmeládou potřené základy.
07.
Poslední krok je ten nejtěžší – připravené cukroví vyskládejte do krabice a nechte na chladném místě pár dní odležet. Lahodný výsledek vám bude odměnou.
Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.
A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem?