Článek
Postup
01.
Brambory pořádně odrhněte (těsně pod slupkou je nejvíce vitaminů, proto je pokud možno neloupejte), větší kusy přepulte a uvařte v osolené vodě se špetkou kmínu doměkka. Vybírejte varný typ A, tedy salátové.
02.
Mezitím smíchejte ocet s hořčicí, trochou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře. Cibuli pokrájejte na proužky. Uvařené brambory překrájejte na plátky nebo klínky a ještě horké je opatrně smíchejte s octovou směsí.
03.
Nechte vychladnout a smíchejte s oblíbeným rostlinným olejem a bylinkami dle chuti např. jarní cibulku a petrželí. Jestli máte rádi kopr, neváhejte ho přidat, skvěle se sem hodí. Případně salát dochuťte prolisovaným či sušeným česnekem, s bramborami si výborně rozumí. Salát je nejlepší druhý den, když se rozleží a chutě se hezky propojí!
Jaký děláte na Vánoce salát? Klasický bramborový salát s majonézou, odlehčený vídeňský nebo úplně jiný? A máte na Štědrý večer svůj rodinný recept na rybí polévku a smaženého kapra?