Hlavní obsah
3,6
(37)
Foto: Martin Gaal, Shutterstock.com

Foto: Martin Gaal, Shutterstock.com

Rybí polévky neodmyslitelně patří nejen na vánoční stůl. Zkuste tenhle skvělý rybí krém a jinou už nebudete chtít!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 900 g bělomasé ryby
  • 2 ks cibule
  • 1/2 kousku pórku
  • 3 ks mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 špetka šafránu
  • 2 snítky listové petržele
  • 2 l rybího vývaru
  • 200 ml brandy
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny ingredience – rybí maso zbavte kůže a kostí, zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky.

02.

V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli, pórek, mrkev, celer a jemně nasekaný česnek. Restujte asi 10 minut doměkka. Přidejte sterilovaná rajčata a protlak a promíchejte, Přilijte brandy a nechte odpařit alkohol. Nakonec vmíchejte koření a petržel. Podlijte vývarem a vařte asi 20 minut. Nakonec přidejte kousky ryby, osolte a vařte dalších 10 minut. Vyndejte badyán a rozmixujte dohladka.

03.

Polévku zahustěte 100 ml smetany. Zbylých 100 ml vyšlehejte do polotuha. Polévku servírujte horkou ozdobenou lžící vyšlehané smetany.

Náš tip

Polévku můžete dochutit citronovou šťávou a ozdobit trochou čerstvého kopru, aby měla větší říz.

A jakou polévku na Štědrý den vaříte vy?

Načítám