Článek
Postup
01.
Nahrubo pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji či másle, přidejte na kousky pokrájený celer, mrkev a petržel a ještě 5 minut restujte, polévka bude mít díky opečení zeleniny lepší chuť.
02.
Pro jemně mořskou chuť přidejte rozdrobenou řasu Nori (klasická řasa na sushi) nebo lžíci Nori vloček. Zalijte litrem vody nebo zeleninového vývaru, podle toho také osolte a spolu se špetkou muškátu, novým kořením (to můžete podrtit) a bobkovými listy povařte asi 20 minut doměkka.
03.
Vyndejte koření, rozmixujte dohladka, dochuťte čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou a zjemněte smetanou. Pro veganskou verzi kupte rostlinnou (dobrá je třeba ovesná, mají ji v síti drogerií, zdravých potravinách i větších supermarketech).
04.
Přidat můžete čerstvou petržel a na troše oleje či másla orestovanou mrkev a kostičky včerejšího rohlíku. Místo krutonků se hodí i opečená hlíva, zkrátka něco, co dá polévce strukturu.
Tip: Pro hustší verzi přidejte spolu s kořenovou zeleninu i pár brambor. Pro hezčí barvu je zase prima trocha sladké papriky.
Za zapůjčení porcelánu k focení děkujeme společnosti Rudolf Kämpf s.r.o..
Podívejte se na celé štědrovečerní menu bez masa! Čeká vás ještě ovesný nekapr a voňavý houbový kuba.