Hlavní obsah
3,1
(15)
Foto: Mahara, Shutterstock.com

Foto: Mahara, Shutterstock.com

Vánoce bez klasické rybí polévky? To snad ani nejde! Pořád hledáte ten správný recept? Tady jeden je.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g rybí hlavy
  • 150 g rybích jiker
  • 150 g mlíčí
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 90 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 30 g pšeničné krupice
  • 90 g mraženého hrášku
  • 200 ml smetany na vaření 33%
  • 2 ks housky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
  • 2,5 l vody
  • 1 hrst listové petržele
Článek

Postup

01.

Rybí hlavy očistěte, zbavte žáber (jinak vám polévka zhořkne) a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Hlavy vložte do studené osolené vody, uvařte a ihned je prudce zchlaďte. Rybí vnitřnosti propláchněte vodou a uvařte v osolené vodě zvlášť a rovněž je prudce zchlaďte.

02.

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, osolte ji a rozšlehejte s chladným rybím vývarem. Přidejte očištěnou, na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, hrášek a vše zalijte vroucím vývarem.

03.

Do vařící polévky vsypte krupici a uvařte ji. Před koncem ještě přidejte pokrájené rybí vnitřnosti a maso obrané z rybích hlav. Polévku nakonec zjemněte smetanou, dokořeňte muškátovým květem, zázvorem a bílým pepřem a ještě asi 5 minut povařte. Polévka se podává s osmahnutou žemlí a posypaná petrželkou.

A jakou vánoční polévku máte nejraději vy?

Načítám