Článek
Postup
01.
Začněte krémem. Oříšky můžete koupit i mleté, a pokud má někdo z rodiny alergii, klidně je vynechte.
02.
Smetanu přiveďte k varu, vmíchejte kávu rozpuštěnou v rumu a kostičky čokolády. Když se čokoláda rozpustí, přidejte máslo, které nechte také roztát.
03.
Pokud dáváte oříšky, nejdříve je nasucho na pánvi opražte – budou mít lepší chuť a půjdou lépe mixovat. Rozmixujte je a vmíchejte ke krému. Ten nechte v chladu trochu zatuhnout.
04.
Nyní se pusťte do rolády.
05.
Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte z nich a špetky soli tuhý sníh. Přidejte polovinu cukru a ještě chvíli šlehejte.
06.
Nyní ušlehejte do pěny i žloutky se zbylým cukrem a vanilkou. Prosejte k nim mouku a opatrně zapracujte sníh. Rozetřete v tenké vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut při 180 °C dozlatova.
07.
Ihned po upečení plát těsta vyklopte na čistou utěrku, papír stáhněte, otočte a takto roládu i s utěrkou a papírem zarolujte.
08.
Když má roláda pokojovou teplotu, potřete ji necelou polovinou krému, do které zamíchejte meruňkový nebo jiný výrazný džem. Zavařeninu ale můžete klidně vynechat, krému je dost na potření zevnitř i zvenčí i bez ní. Piškot opět zarolujte.
09.
Kousek rolády na šikmo odkrojte a položte k boku jako na fotce. Nyní celou roládu potřete zbylým krémem, stěrkou nebo vidličkou naznačte kůru, a nechte v chladu zatuhnout, ideálně do druhého dne.
10.
Pokud chcete, můžete se pustit do houbiček. Bílek se špetkou soli ušlehejte úplně do tuha, postupně přisypte cukr a šlehejte dalších 5 až 10 minut, až je tuhý tak, že jde rozříznout nožem. Hladkou zdobicí špičkou na pečicí papír tvořte malé bobánky a vyšší užší nožičky (pozor, trochu se při pečení nafouknout) a pečte asi hodinu při 120 °C dosucha. Nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Do kloboučků udělejte nožem dírky, potřete rozpuštěnou čokoládou a přilepte nožičky.
11.
Zatuhlými houbičkami pak poleno dozdobte a lehce je posypejte kakaem. Na ozdobu se vám budou hodit i brusinky a pro efekt i nejedlá dekorace, jako jsou šišky a jehličí.
Jestli se vám nechce péct sněhové houbičky, vyrobte je z domácího marcipánu! A pokud vám zbude krém, zužitkujte ho do nepečených rumových kuliček.