Článek
Postup
01.
Začněte krémem. Oříšky můžete koupit i mleté, a pokud má někdo z rodiny alergii, klidně je vynechte.

Rumem, kávou a oříšky ovoněný krém je základ. Můžete použít i kupovaný lískooříškový krémFoto: Greta Blumajerová
02.
Smetanu přiveďte k varu, vmíchejte kávu rozpuštěnou v rumu a kostičky čokolády. Když se čokoláda rozpustí, přidejte máslo, které nechte také roztát.

Začněte krémem. Zatímco bude tuhnout, připravíte a upečete roláduFoto: Greta Blumajerová
03.
Pokud dáváte oříšky, nejdříve je nasucho na pánvi opražte – budou mít lepší chuť a půjdou lépe mixovat. Rozmixujte je a vmíchejte ke krému. Ten nechte v chladu trochu zatuhnout.

Opražené oříšky mají mnohem lepší chuť i se lépe mixujíFoto: Greta Blumajerová
04.
Nyní se pusťte do rolády.

Těsto je klasický piškot s trochou vanilkyFoto: Greta Blumajerová
05.
Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte z nich a špetky soli tuhý sníh. Přidejte polovinu cukru a ještě chvíli šlehejte.

Bílky se vám budou lépe šlehat, když budou mít vejce pokojovou teplotuFoto: Greta Blumajerová
06.
Nyní ušlehejte do pěny i žloutky se zbylým cukrem a vanilkou. Prosejte k nim mouku a opatrně zapracujte sníh. Rozetřete v tenké vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut při 180 °C dozlatova.

Mouku je vždy lepší prosítFoto: Greta Blumajerová
07.
Ihned po upečení plát těsta vyklopte na čistou utěrku, papír stáhněte, otočte a takto roládu i s utěrkou a papírem zarolujte.

Roládu vždy zarolujte ihned po upečení – jedině tak vám nepopraskáFoto: Greta Blumajerová
08.
Když má roláda pokojovou teplotu, potřete ji necelou polovinou krému, do které zamíchejte meruňkový nebo jiný výrazný džem. Zavařeninu ale můžete klidně vynechat, krému je dost na potření zevnitř i zvenčí i bez ní. Piškot opět zarolujte.

Já si část krému odebrala, smíchala se zavařeninou, a tím roládu promazalaFoto: Greta Blumajerová
09.
Kousek rolády na šikmo odkrojte a položte k boku jako na fotce. Nyní celou roládu potřete zbylým krémem, stěrkou nebo vidličkou naznačte kůru, a nechte v chladu zatuhnout, ideálně do druhého dne.

Z části rolády vytvoříte boční „větev“Foto: Greta Blumajerová
10.
Pokud chcete, můžete se pustit do houbiček. Bílek se špetkou soli ušlehejte úplně do tuha, postupně přisypte cukr a šlehejte dalších 5 až 10 minut, až je tuhý tak, že jde rozříznout nožem. Hladkou zdobicí špičkou na pečicí papír tvořte malé bobánky a vyšší užší nožičky (pozor, trochu se při pečení nafouknout) a pečte asi hodinu při 120 °C dosucha. Nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Do kloboučků udělejte nožem dírky, potřete rozpuštěnou čokoládou a přilepte nožičky.

Sněhové hříbky sice chvilku zaberou, ale zato jsou super roztomilé!Foto: Greta Blumajerová
11.
Zatuhlými houbičkami pak poleno dozdobte a lehce je posypejte kakaem. Na ozdobu se vám budou hodit i brusinky a pro efekt i nejedlá dekorace, jako jsou šišky a jehličí.

Houbičky na poleno lepte ještě předtím, než zatuhne polevaFoto: Greta Blumajerová

Na závěr můžete vše „posněžit“ moučkovým cukremFoto: Greta Blumajerová
Jestli se vám nechce péct sněhové houbičky, vyrobte je z domácího marcipánu! A pokud vám zbude krém, zužitkujte ho do nepečených rumových kuliček.