Hlavní obsah
3,9
(29)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pokud stále přemýšlíte nad dezertem na svátky a vánočka, závin, ani cukroví vás zatím neuspokojily, zkuste Yule log neboli vánoční poleno. Tato vtipná čokoládovo-oříšková roláda připomínající kus dřeva má svůj původ ve Francii a je oblíbeným moučníkem i jinde v Evropě.

45 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Roláda
  • 4 ks vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g cukru moučka
Krém
  • 300 g hořké čokolády
  • 125 g másla
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička instantní kávy
  • 60 g lískových oříšků
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce marmelády
Houbičky (lze vynechat)
  • 1 ks bílku
  • 60 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 30 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce kakaa
Článek

Postup

01.

Začněte krémem. Oříšky můžete koupit i mleté, a pokud má někdo z rodiny alergii, klidně je vynechte. 

Foto: Greta Blumajerová

Rumem, kávou a oříšky ovoněný krém je základ. Můžete použít i kupovaný lískooříškový krémFoto: Greta Blumajerová

02.

Smetanu přiveďte k varu, vmíchejte kávu rozpuštěnou v rumu a kostičky čokolády. Když se čokoláda rozpustí, přidejte máslo, které nechte také roztát.

Foto: Greta Blumajerová

Začněte krémem. Zatímco bude tuhnout, připravíte a upečete roláduFoto: Greta Blumajerová

03.

Pokud dáváte oříšky, nejdříve je nasucho na pánvi opražte – budou mít lepší chuť a půjdou lépe mixovat. Rozmixujte je a vmíchejte ke krému. Ten nechte v chladu trochu zatuhnout.

Foto: Greta Blumajerová

Opražené oříšky mají mnohem lepší chuť i se lépe mixujíFoto: Greta Blumajerová

04.

Nyní se pusťte do rolády.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto je klasický piškot s trochou vanilkyFoto: Greta Blumajerová

05.

Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte z nich a špetky soli tuhý sníh. Přidejte polovinu cukru a ještě chvíli šlehejte.

Foto: Greta Blumajerová

Bílky se vám budou lépe šlehat, když budou mít vejce pokojovou teplotuFoto: Greta Blumajerová

06.

Nyní ušlehejte do pěny i žloutky se zbylým cukrem a vanilkou. Prosejte k nim mouku a opatrně zapracujte sníh. Rozetřete v tenké vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut při 180 °C dozlatova.

Foto: Greta Blumajerová

Mouku je vždy lepší prosítFoto: Greta Blumajerová

07.

Ihned po upečení plát těsta vyklopte na čistou utěrku, papír stáhněte, otočte a takto roládu i s utěrkou a papírem zarolujte.

Foto: Greta Blumajerová

Roládu vždy zarolujte ihned po upečení – jedině tak vám nepopraskáFoto: Greta Blumajerová

08.

Když má roláda pokojovou teplotu, potřete ji necelou polovinou krému, do které zamíchejte meruňkový nebo jiný výrazný džem. Zavařeninu ale můžete klidně vynechat, krému je dost na potření zevnitř i zvenčí i bez ní. Piškot opět zarolujte. 

Foto: Greta Blumajerová

Já si část krému odebrala, smíchala se zavařeninou, a tím roládu promazalaFoto: Greta Blumajerová

09.

Kousek rolády na šikmo odkrojte a položte k boku jako na fotce. Nyní celou roládu potřete zbylým krémem, stěrkou nebo vidličkou naznačte kůru, a nechte v chladu zatuhnout, ideálně do druhého dne.

Foto: Greta Blumajerová

Z části rolády vytvoříte boční „větev“Foto: Greta Blumajerová

10.

Pokud chcete, můžete se pustit do houbiček. Bílek se špetkou soli ušlehejte úplně do tuha, postupně přisypte cukr a šlehejte dalších 5 až 10 minut, až je tuhý tak, že jde rozříznout nožem. Hladkou zdobicí špičkou na pečicí papír tvořte malé bobánky a vyšší užší nožičky (pozor, trochu se při pečení nafouknout) a pečte asi hodinu při 120 °C dosucha. Nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Do kloboučků udělejte nožem dírky, potřete rozpuštěnou čokoládou a přilepte nožičky.

Foto: Greta Blumajerová

Sněhové hříbky sice chvilku zaberou, ale zato jsou super roztomilé!Foto: Greta Blumajerová

11.

Zatuhlými houbičkami pak poleno dozdobte a lehce je posypejte kakaem. Na ozdobu se vám budou hodit i brusinky a pro efekt i nejedlá dekorace, jako jsou šišky a jehličí.

Foto: Greta Blumajerová

Houbičky na poleno lepte ještě předtím, než zatuhne polevaFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Na závěr můžete vše „posněžit“ moučkovým cukremFoto: Greta Blumajerová

Jestli se vám nechce péct sněhové houbičky, vyrobte je z domácího marcipánu! A pokud vám zbude krém, zužitkujte ho do nepečených rumových kuliček.

Energetická hodnota celkem - 1 roládu
Energie23 039,78 kJ
Bílkoviny72,23 g
Tuky328,63 g
Sacharidy549,32 g
Sůl3 g
SAFA158,87 g
Vláknina37,9 g
Cukry462,71 g

Načítám