Hlavní obsah
3,1
(214)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Zejména v anglosaských zemích je pečená šunka na vánoce tradiční specialitou. Peče se vcelku s voňavým kořením a medem, ale každá domácnost má svůj vlastní recept. Vyzkoušejte ji letos i vy!

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 1 000 g šunky
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1 špetka badyánu
  • 30 ml pomerančové šťávy
  • 20 ks hřebíčku
Článek

POSTUP:

01.

Vyberte si kvalitní šunku vcelku s kůží o hmotnosti kolem 1 kg. Kůži nakrájejte do mřížky a do řezů zapíchejte celé hřebíčky.

02.

Připravte si marinádu smícháním tekutého medu, oleje, pomerančové šťávy, nadrceného česneku, nastrouhaného zázvoru a koření – skořice, mletého nebo drceného hřebíčku a mletého badyánu. 

03.

Troubu dejte rozehřát na 150 stupňů. Povrch šunky potřete částí marinády, dejte ji do pekáčku a pečte asi 60 minut. Během pečení šunku průběžně potírejte zbylou marinádou. 

04.

Upečenou šunku nakrájejte na plátky a podávejte teplou.

Foto: Svatava Vašková

Na vánočních trzích za ni dáte hodně peněz, přitom udělat si ji doma je tak jednoduchéFoto: Svatava Vašková

Tip: Výborná je například se spařeným cukrovým hráškem, bramborovým pyré a dozlatova orestovanou cibulkou.

Jestli máte rádi umazané prsty, určitě zkuste i vepřová žebra na medu nebo grilovaná jehněčí žebírka na česneku.

Načítám