Článek
POSTUP:
01.
Vyberte si kvalitní šunku vcelku s kůží o hmotnosti kolem 1 kg. Kůži nakrájejte do mřížky a do řezů zapíchejte celé hřebíčky.
02.
Připravte si marinádu smícháním tekutého medu, oleje, pomerančové šťávy, nadrceného česneku, nastrouhaného zázvoru a koření – skořice, mletého nebo drceného hřebíčku a mletého badyánu.
03.
Troubu dejte rozehřát na 150 stupňů. Povrch šunky potřete částí marinády, dejte ji do pekáčku a pečte asi 60 minut. Během pečení šunku průběžně potírejte zbylou marinádou.
04.
Upečenou šunku nakrájejte na plátky a podávejte teplou.
Tip: Výborná je například se spařeným cukrovým hráškem, bramborovým pyré a dozlatova orestovanou cibulkou.
Jestli máte rádi umazané prsty, určitě zkuste i vepřová žebra na medu nebo grilovaná jehněčí žebírka na česneku.