Hlavní obsah
3,3
(73)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Někdo na Vánoce peče jen cukroví a vánočku, někdo přidá i štrúdl a biskupský chlebíček. U nás se odjakživa pečou i ořechové řezy se žloutkovou polevou. Dáte si s námi i vy?

50 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč
Těsto
  • 170 g cukru moučka
  • 170 g másla
  • 170 g vlašských ořechů
  • 2 ks žloutků
  • 4 ks bílku
  • 1 špetka soli
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
Poleva
  • 150 g cukru moučka
  • 3 ks žloutků
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na pekáček
  • máslo
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Menší pekáček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

02.

Moučkový cukr vyšlehejte s měkkým máslem do pěny. Postupně jeden za druhým zašlehávejte žloutky. Opatrně vmíchejte mleté ořechy. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Mouku prosejte s mletým hřebíčkem a práškem do pečiva. Oboje střídavě zapracujte do těsta. Hotové těsto rovnoměrně nalijte do pekáčku, uhlaďte a pečte asi 35 minut dozlatova.

03.

Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do vysoké husté pěny. Dochuťte citronovou šťávou. Upečené řezy rovnoměrně potřete polevou a nechte ztuhnout. Hotové krájejte horkým nožem, aby poleva nepopraskala.

A co pečete kromě cukroví na Vánoce u vás doma?

Související témata:

Načítám