Článek
Receptů na vánoční sušenky je spousta, ovšem v jednoduchosti je krása – důvěřujte nám a zkuste totálně snadné, ale lety ověřené sušenkové těsto. Snoubí se v něm tři jemné chutě: másla, mandlí a vanilky. Báječné jsou slepované džemem, zdobené cukrovou polevou nebo jen tak. Těsto navíc nemusíte nechávat odležet a hotovým sušenkám pak stačí i jen jeden den.
Vánoční máslové sušenky
Na asi 50 sušenek potřebujete: 225 g másla, hrnek cukru krupice (230 g), ¼ lžičky soli, ¾ lžičky mandlového extraktu, lžičku pravého vanilkového cukru, 1 vejce, 3 hrnky hladké mouky (470 g), lžičku kypřicího prášku
Na polevu: 1 bílek, 150 g prosátého cukru moučka, lžičku citronové šťávy, lžičku kukuřičného škrobu, několik kapek potravinářského barviva, zavařeninu na slepování
Na domácí vanilkový cukr: 1 vanilkový lusk, ½ hrnku cukru krupice
Postup: Máslo s cukrem, solí, mandlovým extraktem a vanilkou šlehejte asi dvě minuty elektrickým šlehačem do pěny, poté na nejnižší stupeň zapracujte vejce a nakonec po částech i mouku s kypřicím práškem. Tento recept má tu výhodu, že s těstem můžete začít pracovat hned, bez odpočinutí.
Na pomoučeném vále ho rozválejte na 6 mm tlustý plát, vypichujte libovolné tvary (případně jako my zvažte, se kterými si v práci nejvíc šplhnete) a skládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo nepřilnavou podložkou. Chcete-li mít jistotu, že budou mít sušenky pěkně ostré tvary, dejte je ještě na 10 až 15 minut zamrazit, než se vyhřeje trouba.
Sušenky pak pečte asi 10 minut při 180 °C, okraje by měly mít jen lehce růžové. Nechte vychladnout na plechu.
Hotové můžete slepovat oblíbeným džemem (na plotně nebo v mikrovlnce ho zahřejte a protlačte přes sítko) nebo zdobit bílkovou polevou. Aby měla správnou konzistenci, je třeba všechny suroviny skoro deset minut šlehat elektrickým šlehačem, až vznikne hustý sníh. Na závěr ho můžete obarvit několika kapkami potravinářského barviva.
Na zdobení si pak pořiďte cukrářský sáček, nejlépe i s tenkou plastovou zdobicí špičkou, která vám poslouží lépe než jen ustřihnutý roh.
Když to vydržíte, nechte sušenky alespoň dva dny odležet, prý jsou tak nejlepší (to my bohužel potvrdit nemůžeme, protože do té doby nikdy nevydržely).
K pečení si můžete připravit i domácí vanilkový cukr: způsobů jeho přípravy je mnoho (někdo vydlabává pouze zrníčka, nebo naopak nechává lusk vcelku), nám se osvědčilo ho výkonným mixérem rozmixovat spolu s cukrem úplně celý – ani kousek tak nepřijde vniveč a cukr má opravdu výrazné vanilkové aroma.
Máte ve svém repertoáru také nějaký recept na sušenky, který sice vypadá nenápadně, ale chuťově je naprosto nepřekonatelný? Podělte se o něj!