Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku a moučkový cukr. Vmíchejte semínka vanilkového lusku a trošku nastrouhané citronové kůry.
02.
Přidejte žloutky, pokrájené změklé máslo a a vše důkladně propracujte.
Tip: Na těsto můžete použít i špaldovou mouku nebo polovinu hladké nahraďte mandlovou moukou.
03.
Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte asi 2 hodinky v chladu. Pak z něj odeberte jednu třetinu. Větší část těsta vyválejte na velikost formy tak, aby těsto vystačilo i na okraje.
04.
Formu vymažte máslem, těsto přeneste a přebytečné okraje seřízněte. Na několika místech ho propíchněte vidličkou. Pak naneste vrstvu džemu a uhlaďte.
05.
Zbylé těsto vyválejte a vykrajujte různé vánoční tvary. Vyskládejte je na koláč a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodinky.