Hlavní obsah
3,7
(93)

Tahle prostá hrachovka je sice úplně jednoduchá, ale moc dobrá. Sušený hrách je navíc sytý, zdravý a za pár korun, takže tahle dobrota z Ostravska u vás určitě najde odezvu.

5 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Pelévka
  • 250 g hrachu
  • 1 lžička soli
  • 2 listy bobkového listu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1/4 lžičky pepře
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 l hovězího vývaru
K podávání
  • 50 g anglické slaniny
  • 30 g krutonů
  • 1 hrst mraženého hrášku
Článek

Postup

01.

Půl balíčku (250 g) sušeného celého zeleného nebo žlutého půleného hrachu namočte přes noc do 750 ml vody.

02.

Ve stejné vodě ho pak spolu s 250 ml vývaru, lžičkou soli a bobkovým listem uvařte doměkka. To díky namočení trvá podstatně kratší dobu, ale i tak potřebuje celý hrách skoro hodinu a žlutý půlený kolem 30 minut.

03.

Mezitím si připravte, čím chcete polévku ozdobit - kostičky či proužky slaniny vyškvařte na pánvi dokřupava nebo na troše másla opečte kostičky den staré housky. Přidat můžete i hrstku čerstvého či rozmrazeného hrášku nebo nasekanou petržel. Ve zkratce cokoli, co polévce dodá nejen na chuti, ale i na vzhledu.

04.

Když je hrách měkký, vyndejte bobkové listy a vmíchejte prolisovaný česnek, promnutou majoránku, čerstvě mletý pepř a smetanu a polévku rozmixujte dohladka. Podle potřeby přitom řeďte dalším vývarem nebo vodou.

05.

Pro opravdu hladký krém ještě propasírujte přes síto, zbavíte se tak i zbytků slupek, které navíc nejvíce nadýmají (u žlutého půleného to samozřejmě není potřeba).

06.

Podávejte s „posypkou“ dle vaší chuti, jen tak nebo s téměř zapomenutou staročeskou pučálkou, která je nejen plná vitaminů, ale také symbolizuje nárůst (tedy pučení) nového roku, života i jmění. A to už by možná stálo za vyzkoušení, co myslíte?

Jakou u vás na Vánoce jíte polévku, jestli nějakou?

Načítám