Článek
I když je tato polévka „vánoční“, zajisté si ji užijete i po zbytek roku.
Recepty na nejlepší cukroví
Postup
01.
Půl balíčku (250 g) sušeného celého zeleného nebo žlutého půleného hrachu namočte přes noc do 750 ml vody.
02.
Ve stejné vodě ho pak spolu s 250 ml vývaru, lžičkou soli a bobkovým listem uvařte doměkka. To díky namočení trvá podstatně kratší dobu, ale i tak potřebuje celý hrách skoro hodinu a žlutý půlený kolem 30 minut.

Hrachovka je klasika, která vás prohřeje nejen na VánoceFoto: Proženy.cz
03.
Mezitím si připravte, čím chcete polévku ozdobit - kostičky či proužky slaniny vyškvařte na pánvi dokřupava nebo na troše másla opečte kostičky den staré housky. Přidat můžete i hrstku čerstvého či rozmrazeného hrášku nebo nasekanou petržel. Ve zkratce cokoli, co polévce dodá nejen na chuti, ale i na vzhledu.
04.
Když je hrách měkký, vyndejte bobkové listy a vmíchejte prolisovaný česnek, promnutou majoránku, čerstvě mletý pepř a smetanu a polévku rozmixujte dohladka. Podle potřeby přitom řeďte dalším vývarem nebo vodou.
05.
Pro opravdu hladký krém ještě propasírujte přes síto, zbavíte se tak i zbytků slupek, které navíc nejvíce nadýmají (u žlutého půleného to samozřejmě není potřeba).
06.
Podávejte s „posypkou“ dle vaší chuti, jen tak nebo s téměř zapomenutou staročeskou pučálkou, která je nejen plná vitaminů, ale také symbolizuje nárůst (tedy pučení) nového roku, života i jmění. A to už by možná stálo za vyzkoušení, co myslíte?
Vánoční dekorace na stůl
Lámete si hlavu, jak prostřít štědrovečerní stůl? Prohlédněte si na internetu aktuální kolekce a trendy jednotlivých designových značek a prodejen nábytku a inspirujte se. Najdete tu prostírání v mnoha různých stylech. Zkusit lze třeba netradiční spojení sněhově bílé a mrazivě modré, dramatickou kombinaci černé a zlaté či stále oblíbenější vánoční retro styl, který vás zanese zpátky do dětství nebo i třeba dál do minulosti.