Hlavní obsah
2,9
(42)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Představte si něco mezi perníkem, dortem a biskupským chlebíčkem. Máte to? Přidejte snadnou přípravu a je tu náš vánoční dort plný opilého ovoce, křupavých mandlí a vůní amaretta či jiného svátečního alkoholu. Vydrží dlouho vláčný a na Vánoce je jako dělaný!

20 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 3 hrnky sušeného ovoce
  • 1,5 hrnku kandovaného ovoce
  • 1 hrnek alkoholu
  • 1 kostka másla
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 5 ks vejce
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 ks pomeranče
  • 3/4 hrnku mandlí
Na polevu
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny, hrnek používáme 250 ml. Kdybyste kvůli nákupnímu seznamu chtěli přeci jen znát gramáže, sušeného ovoce (v našem případě rozinky, meruňky a brusinky) je 590 gramů, kandovaného (citrusová kůra a papája) 300 gramů a mandlí 100 gramů. Z alkoholu se hodí brandy, rum, amaretto, sherry či portské.

Foto: Jakub Jurdič

Poměr ovoce a mouky jde na ruku ovociFoto: Jakub Jurdič

02.

Všechno ovoce (větší pokrájejte na menší kousky) dejte spolu s alkoholem a máslem do hrnce.

Foto: Jakub Jurdič

Já dala tentokrát amaretto, které dort krásně provoní po mandlíchFoto: Jakub Jurdič

03.

Přidejte šťávu a kůru z obou pomerančů a asi 20 minut za občasného míchání povařte. Vmíchejte cukr a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Foto: Jakub Jurdič

Pomeranče zkuste sehnat v bio kvalitě a z kůry pak strouhejte jen její oranžovou část, bílá je trochu hořkáFoto: Jakub Jurdič

04.

Postupně vmíchejte vejce, prosátou mouku se solí, kořením, kypřicím práškem, sodou a kakaem i nahrubo nasekané mandle.

Foto: Jakub Jurdič

Pak už jen přidejte všechny zbývající surovinyFoto: Jakub Jurdič

05.

Rozetřete do lehce vymazané formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 1,5 hodiny při 160 °C. Po půl hodině přikryjte dort v troubě archem pečicího papíru, aby se nespálil. Nechte vychladnout ve formě a vyklopte.

Foto: Jakub Jurdič

A dejte péctFoto: Jakub Jurdič

06.

Přidat můžete vanilkovou polevu nebo dort třeba zabalit do domácího marcipánu.

Foto: Jakub Jurdič

My dort polili klasickou bílou polevouFoto: Jakub Jurdič

07.

Moučkový cukr (asi 200 gramů) prošlehejte s trochou mléka a vanilkového extraktu, nechte trochu zatuhnout a poté nalijte na dort.

Foto: Jakub Jurdič

Jestli chcete, aby vám po bocích dortu stékaly kapky polevy, nelijte ji na něj ihned, ale chvilku počkejte, až trochu zpevníFoto: Jakub Jurdič

08.

Spotřebujte do 5 dnů.

Foto: Jakub Jurdič

Přidejte snítku (nejedovaté!) rostlinky, stuhu, cukrová lízátka nebo třeba postavičky zvířátekFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dort je plný ovoce a nádherně voní po perníku a použitém likéruFoto: Jakub Jurdič

Tip: V Británii se dort tradičně peče už měsíc před Vánoci, po upečení se propíchá špejlemi a každý den pokape trochou brandy. Je pak krásně nasáklý a co si budeme povídat, svátky také o dost opilejší. Ale zkuste to!

Vánoční sladkou cestu kolem světa vezměte i přes Španělsko s jejich vánočkou roscón de reyes a zakončete ve Francii s vánočním polenem bûche de Noël.

Načítám