Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny, hrnek používáme 250 ml. Kdybyste kvůli nákupnímu seznamu chtěli přeci jen znát gramáže, sušeného ovoce (v našem případě rozinky, meruňky a brusinky) je 590 gramů, kandovaného (citrusová kůra a papája) 300 gramů a mandlí 100 gramů. Z alkoholu se hodí brandy, rum, amaretto, sherry či portské.

Poměr ovoce a mouky jde na ruku ovociFoto: Jakub Jurdič
02.
Všechno ovoce (větší pokrájejte na menší kousky) dejte spolu s alkoholem a máslem do hrnce.

Já dala tentokrát amaretto, které dort krásně provoní po mandlíchFoto: Jakub Jurdič
03.
Přidejte šťávu a kůru z obou pomerančů a asi 20 minut za občasného míchání povařte. Vmíchejte cukr a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Pomeranče zkuste sehnat v bio kvalitě a z kůry pak strouhejte jen její oranžovou část, bílá je trochu hořkáFoto: Jakub Jurdič
04.
Postupně vmíchejte vejce, prosátou mouku se solí, kořením, kypřicím práškem, sodou a kakaem i nahrubo nasekané mandle.

Pak už jen přidejte všechny zbývající surovinyFoto: Jakub Jurdič
05.
Rozetřete do lehce vymazané formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 1,5 hodiny při 160 °C. Po půl hodině přikryjte dort v troubě archem pečicího papíru, aby se nespálil. Nechte vychladnout ve formě a vyklopte.

A dejte péctFoto: Jakub Jurdič
06.
Přidat můžete vanilkovou polevu nebo dort třeba zabalit do domácího marcipánu.

My dort polili klasickou bílou polevouFoto: Jakub Jurdič
07.
Moučkový cukr (asi 200 gramů) prošlehejte s trochou mléka a vanilkového extraktu, nechte trochu zatuhnout a poté nalijte na dort.

Jestli chcete, aby vám po bocích dortu stékaly kapky polevy, nelijte ji na něj ihned, ale chvilku počkejte, až trochu zpevníFoto: Jakub Jurdič
08.
Spotřebujte do 5 dnů.

Přidejte snítku (nejedovaté!) rostlinky, stuhu, cukrová lízátka nebo třeba postavičky zvířátekFoto: Jakub Jurdič

Dort je plný ovoce a nádherně voní po perníku a použitém likéruFoto: Jakub Jurdič
Tip: V Británii se dort tradičně peče už měsíc před Vánoci, po upečení se propíchá špejlemi a každý den pokape trochou brandy. Je pak krásně nasáklý a co si budeme povídat, svátky také o dost opilejší. Ale zkuste to!
Vánoční sladkou cestu kolem světa vezměte i přes Španělsko s jejich vánočkou roscón de reyes a zakončete ve Francii s vánočním polenem bûche de Noël.