Článek
I trojice čtenářek, které už 8 týdnů sledujete, jak hubnou, přemýšlí, jak se na svátky připravit. Dana to bere jako zatěžkávací zkoušku. „Chystám se, že vlastní cukroví budu péct tak trochu netradičně – a pokusím se aspoň trochu zdravě.“ A Radka? Ta se rozhodla letos nepéct vůbec. „Přítel je spíš na řízky než na sladké, takže konzumace by byla jen na mně, a to nemůžu dopustit!“ Elen si trochu cukroví od maminky dopřeje, ale hodlá jej prý vyběhat na hřišti.
Pro Danu, ale hlavně také pro všechny z vás, co si chcete cukroví dopřát, ale rády byste ušetřily kalorie či si dopřály jeho zdravou podobu, jsme spolu s výživovými poradkyněmi Ladou Noskovou z Diet Plan a Ivou Veselou z Holmes Place připravily pár rad a receptů.
Máslová kolečka
- 300 g ovesné vločky
- hrstka semínek (sezamová, dýňová, slunečnicová)
- hrstka nesířených rozinek
- 2 polévkové lžíce kokosu + trocha na posypání
- 1 polévková lžíce sušená syrovátka
- 1 polévková lžíce pšeničné klíčky
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce Vajahit (rostlinná náhrada vajec)
- 30 g másla
- 3 polévkové lžíce Zajíc Vanilla extra protein (sušené sójové mléko)
- med dle chuti (nemusí být moc, rozinky předem namočené ve vodě také těsto nasladí)
- vinný kámen (kypřidlo bez fosfátů)
Postup:Všechny ingredience smíchejte dohromady a přilejte 0,4-0,5 litru vody. Nechte vločky vodu nasát, přidejte vinný kámen a v mírně tekuté konzistenci vylijte na nepřilnavý plech. Plech lehce posypte kokosem na ozdobu a pečte 30 až 35 minut na 180 až 200 stupňů dozlatova.
Kakaové cookies s kokosem
- 2 šálky pohankové mouky (lze ½ na ½ s celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou)
- 4 lžíce medu
- ¼ šálku kvalitního slunečnicového nebo sezamového oleje
- 2–3 polévkové lžíce kokosu
- ¾ šálku sójového mléka
- 2 polévkové lžíce odtučněného kakaového prášku
- 1 čajová lžička kypřicího prášku (bez fosfátu)
- ½ šálku nasekaných vlašských ořechů, rozinek, kokosu, datlí…
Postup: Všechny suroviny zpracujte do „těstové“ konzistence. Pokud je těsto mírně lepivé, není to na škodu, sušenky se upečou také dobře. Na plech položte pečicí papír, vytvořte z těsta placičky (doporučuji navlhčit si ruce, pokud těsto bude lepit) a nechejte péct v troubě asi 10 minut.
TIP: Těsto můžete zpracovat do menších placiček, do nich udělat širší důlek a naplnit trochou rybízové marmelády.
Müsli placičky s medem
- 3 hrnky vloček
- ½ hrnku mouky (žitné, špaldové)
- 100 g rozpuštěného vychlazeného másla (ne horkého)
- 1/3 hrnku medu
- 1 vejce
- džem bez přídavku cukru
Postup:Do mísy nasypte mouku a vločky. Ušlehejte spolu máslo, med a vejce. Přidejte směs z másla do mísy s moukou a vločkami a dobře zpracujte. Předehřejte troubu na 170°C, připravte si plech, na něj dejte pečící papír. Lžící tvořte na plechu hrudky – uprostřed udělejte důlek, do něhož dejte trochu džemu. Pečte asi 10 minut, aby měly placičky zlatavou barvu. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout.
Tip: Kdo má rád kokos, skořici, ořechy a podobně, může přidat trošku do těsta.
Celozrnné slepované cukroví
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- 50 g datlového sirupu
- 100g másla + 100g Flory ligh)
- 1 žloutek
- špetka skořice
- marmeláda bez přídavku cukru
Postup: Mouku prosejte, přidejte skořici a promíchejte. Přidejte změklé máslo, sirup a žloutek – udělejte tuhé těsto, dejte uležet na 2 hodiny do lednice. Těsto vyválejte a vykrajujte různé tvary. Pečte v troubě na 180°C asi 10 minut. Upečené cukroví slepujte marmeládou.
Zda tyto recepty vyzkoušíte, či zůstanete věrni klasice, je jen na vás… ale jestli je zkusíte, těšíme se v diskuzi na vaše reakce, protože budete mile překvapeni. Je to totiž opravdu dobré!