Hlavní obsah

Vánoční cukroví, po kterém nepřiberete!

Foto: Marie Bartošová

Trojice čtenářek zhubla a plánuje jak nenabrat kila přes svátkyFoto: Marie Bartošová

Aktualizováno

Že byste se také chtěly po svátcích vejít zpět do svého oblečení? Co tedy můžete udělat, pokud nechcete přibrat? Máme pro vás tipy na dietní cukroví!

Článek

I trojice čtenářek, které už 8 týdnů sledujete, jak hubnou, přemýšlí, jak se na svátky připravit. Dana to bere jako zatěžkávací zkoušku. „Chystám se, že vlastní cukroví budu péct tak trochu netradičně – a pokusím se aspoň trochu zdravě.“ A Radka? Ta se rozhodla letos nepéct vůbec. „Přítel je spíš na řízky než na sladké, takže konzumace by byla jen na mně, a to nemůžu dopustit!“ Elen si trochu cukroví od maminky dopřeje, ale hodlá jej prý vyběhat na hřišti.

Pro Danu, ale hlavně také pro všechny z vás, co si chcete cukroví dopřát, ale rády byste ušetřily kalorie či si dopřály jeho zdravou podobu, jsme spolu s výživovými poradkyněmi Ladou Noskovou z Diet Plan a Ivou Veselou z Holmes Place připravily pár rad a receptů.

Máslová kolečka

  • 300 g ovesné vločky
  • hrstka semínek (sezamová, dýňová, slunečnicová)
  • hrstka nesířených rozinek
  • 2 polévkové lžíce kokosu + trocha na posypání
  • 1 polévková lžíce sušená syrovátka
  • 1 polévková lžíce pšeničné klíčky
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce Vajahit (rostlinná náhrada vajec)
  • 30 g másla
  • 3 polévkové lžíce Zajíc Vanilla extra protein (sušené sójové mléko)
  • med dle chuti (nemusí být moc, rozinky předem namočené ve vodě také těsto nasladí)
  • vinný kámen (kypřidlo bez fosfátů)
Foto: isifa

Jste-li na dietě, věřte, že vám budou chutnat!Foto: isifa

Postup:Všechny ingredience smíchejte dohromady a přilejte 0,4-0,5 litru vody. Nechte vločky vodu nasát, přidejte vinný kámen a v mírně tekuté konzistenci vylijte na nepřilnavý plech. Plech lehce posypte kokosem na ozdobu a pečte 30 až 35 minut na 180 až 200 stupňů dozlatova.

Kakaové cookies s kokosem

  • 2 šálky pohankové mouky (lze ½ na ½ s celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou)
  • 4 lžíce medu
  • ¼ šálku kvalitního slunečnicového nebo sezamového oleje
  • 2–3 polévkové lžíce kokosu
  • ¾ šálku sójového mléka
  • 2 polévkové lžíce odtučněného kakaového prášku
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku (bez fosfátu)
  • ½ šálku nasekaných vlašských ořechů, rozinek, kokosu, datlí…

Postup: Všechny suroviny zpracujte do „těstové“ konzistence. Pokud je těsto mírně lepivé, není to na škodu, sušenky se upečou také dobře. Na plech položte pečicí papír, vytvořte z těsta placičky (doporučuji navlhčit si ruce, pokud těsto bude lepit) a nechejte péct v troubě asi 10 minut.

TIP: Těsto můžete zpracovat do menších placiček, do nich udělat širší důlek a naplnit trochou rybízové marmelády.

Müsli placičky s medem

  • 3 hrnky vloček
  • ½ hrnku mouky (žitné, špaldové)
  • 100 g rozpuštěného vychlazeného másla (ne horkého)
  • 1/3 hrnku medu
  • 1 vejce
  • džem bez přídavku cukru
Foto: isifa

Nevypadají zle, viďte?Foto: isifa

Postup:Do mísy nasypte mouku a vločky. Ušlehejte spolu máslo, med a vejce. Přidejte směs z másla do mísy s moukou a vločkami a dobře zpracujte. Předehřejte troubu na 170°C, připravte si plech, na něj dejte pečící papír. Lžící tvořte na plechu hrudky – uprostřed udělejte důlek, do něhož dejte trochu džemu. Pečte asi 10 minut, aby měly placičky zlatavou barvu. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout.

Tip: Kdo má rád kokos, skořici, ořechy a podobně, může přidat trošku do těsta.

Celozrnné slepované cukroví

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g datlového sirupu
  • 100g másla + 100g Flory ligh)
  • 1 žloutek
  • špetka skořice
  • marmeláda bez přídavku cukru

Postup: Mouku prosejte, přidejte skořici a promíchejte. Přidejte změklé máslo, sirup a žloutek – udělejte tuhé těsto, dejte uležet na 2 hodiny do lednice. Těsto vyválejte a vykrajujte různé tvary. Pečte v troubě na 180°C asi 10 minut. Upečené cukroví slepujte marmeládou.

Zda tyto recepty vyzkoušíte, či zůstanete věrni klasice, je jen na vás… ale jestli je zkusíte, těšíme se v diskuzi na vaše reakce, protože budete mile překvapeni. Je to totiž opravdu dobré!

Načítám