Hlavní obsah

Vánoční cukroví: 3 originální tipy, na které bude chtít návštěva recept!

Foto: Jakub Jurdič

Originální neokoukané tipy na cukroví, které si ihned zamilujete!Foto: Jakub Jurdič

Chcete překvapit a získat plusové body? Upečte některý z dnešních božských tipů na originální cukroví a ujistěte rodinu i návštěvu, že se u vás doma kreativitě meze nekladou!

Článek

Citronové sušenky, slepovaná maková kolečka nebo americká klasika v podobě cookies… To jsou tři druhy cukroví, které se na vánočním stole moc často neobjevují, je to ale obrovská škoda! Nebojte se experimentů, rozehřejte troubu a připravte skvostné kousky, které budou lepší než z cukrárny!

Americké mini cookies

Na 30 mini cookies potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 220 g másla, 30 g kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 lžička soli, ½ jedlé sody, 40 ml mléka, 2 vajíčka, 150 g hořké čokolády, pečicí papír

Foto: Jakub Jurdič

Americké cookies si oblíbíte na první ochutnání. Pozor! Čím kvalitnější čokoládu použijete, tím lepší sušenky budou!Foto: Jakub Jurdič

Postup: V jedné misce smíchejte všechny suché ingredience – mouku, cukr, kakao, vanilkový cukr, sůl a sodu. V druhé nádobě důkladně promíchejte mléko, vajíčka a změklé máslo a nakonec po částech vmíchejte suchou směs. Na závěr dejte do těsta hořkou čokoládu pokrájenou na kostičky. Na plech s pečicím papírem dělejte lžičkou kuličky, které dávejte dostatečně daleko od sebe (cookies se hodně roztečou do stran) a pečte je 8 minut na 180 °C. Cookies vydrží měkké až 14 dní!

Citronové sušenky s hořkou čokoládou

Na 3 plechy potřebujete: 150 g hladké mouky, 150 g třtinového cukru, kůra ze dvou citronů, 1 vajíčko, 1 žloutek, 2 lžičky prášku do pečiva, čokoládu na ozdobu, pečicí papír

Foto: Jakub Jurdič

Vláčné citronové sušenky krásně křupou a mají osvěžující chuť, vyzkoušejte je!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Z cukru, vajíčka, žloutku a citronové kůry vyšlehejte jednotnou hmotu. Pak vmíchejte mouku a kypřicí prášek a vypracujte pevné těsto, které dejte aspoň na dvě hodiny odpočinout do lednice (nejlépe však přes noc). Poté vyválejte tenkou placku, ze které vykrajujte libovolné tvary. Ty dejte péct na plech s pečicím papírem asi na 10 minut, dokud nebudou okraje krásně zlatavé. Hotové sušenky ozdobte hořkou čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni. Nejlépe chutnají, když jsou aspoň týden uleželé v krabici s jablkem!

Foto: Archiv firmy

Na čem cukroví servírovat? Máme tipy! Na foto (zleva): Tácek Lace Warm s ornamenty, skleněný podnos Clear na decentní nožce a geometrické prkénko Marble M s rozměry 18 × 20,5 cmFoto: Archiv firmy

Maková kolečka

Na 3 plechy potřebujete: 250 g hladké mouky, 80 g cukru krupice, 80 g mletého máku, 150 g másla, 2 žloutky, višňová nebo třešňová marmeláda na slepení, pečicí papír

Foto: Jakub Jurdič

Mák a třešně? Kombinace, kterou prostě musíte ochutnat!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Ze všech surovin kromě marmelády vypracujte hladké těsto, které dejte aspoň na hodinu ztuhnout do lednice. Z něj pak vyválejte 0,5 cm vysokou placku a vykrajujte tvary tak, abyste jich vždy měli sudý počet. Dejte je péct na 10 minut na plech s pečicím papírem asi na 170 °C. Vychladlé cukroví slepujte třešňovou nebo višňovou marmeládou, která k chuti máku dokonale sedí.

Jaké netradiční cukroví se peče u vás doma? A kolik letos budete mít druhů?

Načítám