Článek
Zapomeňte na pracné zdobení perníčků, slepování lineckého nebo tvarování rohlíčků, dnešní recepty jsou opravdu jednoduché na přípravu, stačí vám jen pár ingrediencí, a přitom si luxusně pochutnáte! Není potřeba se těsně před vánočními svátky stresovat, pusťte si koledy a začněte s přípravou kousků, které zvládne i malé dítě! Jaké tipy pro vás máme? Domácí čokoládové bonbony, dokonalá sněhová kolečka a jednoduché slepované piškoty!
Čokoládové bonbony
Na 30 kusů potřebujete: 100 g tmavé čokolády (čím vyšší obsah kakaa, tím lépe), 100 g bílé čokolády, 50 g mandlí nebo jiných drobných ořechů, 2 lžíce másla, cukrářský sáček, párátko
Postup:Na tenhle recept se skvěle hodí silikonové cukrářské formy. Připravte si dva hrnce, vytvořte vodní lázně a v každé z nich rozpusťte postupně nejdříve jeden, a pak druhý druh čokolády spolu se lžící másla (je jedno, jestli začnete bílou nebo tmavou). Když je první čokoláda krásně měkká, začněte pracovat (teď si musíte trochu pospíšit :-) .Cukrářský sáček naplňte rozpuštěnou čokoládou a zhruba do půlky plňte formičky. Pak totéž udělejte s druhým druhem a obě čokolády jemně promíchejte párátkem (vznikne hezký vzorek). Pak do bonbonu vmáčkněte oříšek a dejte je ztuhnout do lednice aspoň na 3 hodiny!
Sněhová kolečka
Na 4 plechy potřebujete: 4 bílky, 100 g krupicového cukru, 70 g cukru moučka, 3 lžičky jemného bramborového škrobu, 100 g tmavé čokolády, cukrářský sáček, pečicí papír
Postup: Z bílků pomalu a důkladně vyšlehejte pevný sníh, trvá to asi 15 minut. Během šlehání k němu přisypávejte cukr krupici. Když máte sníh pevný, opatrně k němu přimíchejte prosetý cukr moučka a škrob a směsí naplňte cukrářský sáček. Pak tvořte na plech s pečicím papírem libovolné tvary, my zvolili kolečka, klidně ale můžete dělat tyčinky nebo pusinky.
Pak dejte kolečka zvolna vysušit do trouby, asi na 120 °C je pečte zhruba hodinu a půl, dokud nebudou úplně křehké. Než se kolečka vysuší, můžete se podívat na vaši oblíbenou pohádku :-). Když jsou hotová, ozdobte je čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a podávejte. Křehká vydrží několik týdnů!
Slepované piškoty
Potřebujete: 1 balení dětských piškotů, 60 g vlašských ořechů, 60 g moučkového cukru, 60 g másla pokojové teploty, 40 ml mléka, 2 lžíce rumu, 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce oleje, párátka
Postup: Tenhle recept je tak jednoduchý, že se do něj klidně můžete pustit se svými dětmi nebo vnoučaty. Nejprve si připravte krém. Do misky dejte ořechy namleté najemno, přidejte k nim cukr, teplé mléko a rum a promíchejte. Pak přidejte změklé máslo a ručně šlehejte, dokud nevznikne hustší krém. Dejte ho na chvíli ztuhnout do lednice a můžete začít slepovat.
Piškot namažte vrstvou krému a slepte s dalším piškotem. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu na vaření a smíchejte ji s olejem. Pak piškoty propíchněte párátkem a namáčejte v čokoládové polevě. Dejte je ztuhnout do chladu a nechte na den odpočinout, aby piškoty nasákly náplň.
Tip: Pokud chcete, můžete piškoty slepovat i marmeládou nebo vaší oblíbenou sladkou pomazánkou či krémem!
Jaké cukroví na poslední chvíli děláte doma vy? A kolik máte nakonec druhů?