Článek
Postup
01.
Suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Zdobit můžete chemicky neošetřeným pomerančem (nebo okrájejte kůru), kandovaným ovocem (např. citronát a třešně), plátky mandlí nebo perlovým cukrem. Ten seženete na internetu a v cukrářských potřebách (někdy se označuje též jako granulovaný). Vodu z pomerančových květů klidně vynechejte, ale hodí se i do jiných dezertů a nádherně voní. Koupíte také na internetu a v arabských potravinách.
02.
Droždí rozdrobte do misky se lžící cukru a míchejte do rozpuštění, přidejte 3 lžíce mouky a polovinu teplého mléka a nechte 10 minut v teple vzejít, já na to používám na 50 °C zahřátou a již vypnutou troubu.
03.
Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, dvě celá vejce a jeden žloutek (jeden bílek nechte na potření), citronovou a pomerančovou kůru (vždy jen její barevnou část), rozpuštěné máslo, rum, vodu z pomerančových květů a špetku soli. Přidejte vzešlý kvásek.
04.
A teď to nejdůležitější: těsto musíte asi 10 minut rukama nebo v robotu poctivě hníst, aby bylo krásně hladké a lesklé. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
05.
Uvedená dávka vystačí na jeden velký a jeden menší věnec, můžete ale těsto rozdělit dle libosti. Jen nezapomeňte, že ještě nakyne (a také otvor se tím pádem zmenší). Přímo na pečicím papíře nebo pomaštěném plechu udělejte kouli a ze středu ji roztahujte. Nechte další hodinu kynout.
06.
Vykynutý věnec potřete rozšlehaným bílkem a ozdobte plátky pomeranče, mandlemi, kandovaným ovocem a perlovým cukrem.
07.
Pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova.
Tip: Španělé věnec často ještě rozříznou, naplní ušlehanou smetanou a doprostřed dají zlatou královskou korunu.
Zůstanete raději u naší vánočky? Pak se vám třeba bude hodit návod na to, jak uplést vánočku ze 6 pramenů.
Vánoční recepty pro Štědrovečerní večeři, nejlepší vánočku i skvělé cukroví. Napište nám, co pečete vy.