Hlavní obsah
3,3
(114)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dobrá zpráva pro všechny rozinkodlouby – ve Španělsku myslí i na ně a vánočky pečou bez těchto malých hnědých potvůrek! Tříkrálový věnec Roscón de Reyes je ovoněný pomeranči, ozdobený kandovaným ovocem a bez pletení, ale jinak je podobný naší máslové vánočce. Vyzkoušíte?

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 kusy
Těsto
  • 30 g čerstvého droždí
  • 120 g cukru krupice
  • 650 g hladké mouky
  • 180 ml mléka
  • 3 ks vejce
  • 125 g másla
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce vody z pomerančového květu
  • 1 špetka soli
Na ozdobu
  • 3 plátky pomeranče
  • 1 lžíce kandovaného ovoce
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 1/2 lžíce cukru
Článek

Postup

01.

Suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Zdobit můžete chemicky neošetřeným pomerančem (nebo okrájejte kůru), kandovaným ovocem (např. citronát a třešně), plátky mandlí nebo perlovým cukrem. Ten seženete na internetu a v cukrářských potřebách (někdy se označuje též jako granulovaný). Vodu z pomerančových květů klidně vynechejte, ale hodí se i do jiných dezertů a nádherně voní. Koupíte také na internetu a v arabských potravinách.

Foto: Jakub Jurdič

Suroviny jsou v podstatě stejné jako na naši vánočku, jen se nedávají rozinky a naopak se přidává na citrusechFoto: Jakub Jurdič

02.

Droždí rozdrobte do misky se lžící cukru a míchejte do rozpuštění, přidejte 3 lžíce mouky a polovinu teplého mléka a nechte 10 minut v teple vzejít, já na to používám na 50 °C zahřátou a již vypnutou troubu.

Foto: Jakub Jurdič

Z droždí si připravte kvásekFoto: Jakub Jurdič

03.

Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, dvě celá vejce a jeden žloutek (jeden bílek nechte na potření), citronovou a pomerančovou kůru (vždy jen její barevnou část), rozpuštěné máslo, rum, vodu z pomerančových květů a špetku soli. Přidejte vzešlý kvásek.

Foto: Jakub Jurdič

Mezitím smíchejte zbývající suroviny. Kromě jednoho bílku, kterým věnec potřeteFoto: Jakub Jurdič

04.

A teď to nejdůležitější: těsto musíte asi 10 minut rukama nebo v robotu poctivě hníst, aby bylo krásně hladké a lesklé. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud máte kuchyňského robota s hnětacími háky, ušetřete si práci a použijte hoFoto: Jakub Jurdič

05.

Uvedená dávka vystačí na jeden velký a jeden menší věnec, můžete ale těsto rozdělit dle libosti. Jen nezapomeňte, že ještě nakyne (a také otvor se tím pádem zmenší). Přímo na pečicím papíře nebo pomaštěném plechu udělejte kouli a ze středu ji roztahujte. Nechte další hodinu kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Otvor udělejte raději větší než menší, při kynutí a pečení se dost smrskne!Foto: Jakub Jurdič

06.

Vykynutý věnec potřete rozšlehaným bílkem a ozdobte plátky pomeranče, mandlemi, kandovaným ovocem a perlovým cukrem.

Foto: Jakub Jurdič

Konec vyšťourávání rozinek z vánočky! Španělé ji zdobí jen na povrchuFoto: Jakub Jurdič

07.

Pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Roscón de Reyes můžete pocukrovat, nám se ale nejvíc líbí tak, jak jeFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Z uvedené dávky upečete věnce hned dvaFoto: Jakub Jurdič

Tip: Španělé věnec často ještě rozříznou, naplní ušlehanou smetanou a doprostřed dají zlatou královskou korunu.

Zůstanete raději u naší vánočky? Pak se vám třeba bude hodit návod na to, jak uplést vánočku ze 6 pramenů.

Související témata:
Tři králové

Načítám