Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Britská královská rodina tráví vánoční svátky na zámku Sandringham House v Norfolku, který k soukromým účelům využívá od roku 1862. Hosté se tu scházejí vždy odpoledne 23. prosince.
Dárky o den dřív
Na rozdíl od poddaných, kteří si počkají na Boží hod, britská královská rodina si rozdává dárky už na Štědrý den 24. prosince při odpoledním svátečním čaji. „Je to německá tradice, která přežila poangličtění rodinného příjmení ze Saxe-Coburg-Gotha na Windsor,“ vysvětlil ve svých skandálních pamětech princ Harry. Za nové příjmení vděčí rodina králi Jiřímu V., který jej i kvůli příbuzenskému vztahu s německým císařem Vilémem II. přijal 17. července 1917.
„Podle zvyku si na začátku večera každý z nás určil místo a postavil se před svou hromádku dárků. Pak všichni současně začali rozbalovat. Volná zábava, desítky členů rodiny mluvily najednou, tahaly za mašle a trhaly balicí papír,“ popisuje princ, který bude velmi pravděpodobně u rodinných svátků chybět. Loni byly pozvány i děti královny Camilly, což si vyžádalo podávání slavnostního oběda místo v jídelně v tanečním sále.
Tradiční mše a projev
Ostře sledovaný vrchol královských Vánoc představuje účast celé rodiny na mši, a to 25. prosince v 11 hodin. Příchod do kostela vždy sledují davy lidí. Loni byla tato událost poslední příležitostí, kdy mohli přihlížející vidět princeznu Kate – pak se na několik měsíců uchýlila do soukromí kvůli léčbě rakoviny.
Každý rok Britové také s napětím očekávají slavnostní projev svého panovníka. Vysílá se vždy na první svátek vánoční ve tři hodiny odpoledne britského času. Karel III. ale o odpočinek v kruhu rodinném ochuzen nebude – jeho proslov k poddaným se natáčí několik dní předem. Ve své první řeči vzdal hold své zesnulé matce královně Alžbětě II.
Několik krůt s různými nádivkami
A na čem si vznešené jazýčky pochutnávají? Slavnostní menu se léta nemění. Jak prozradil bývalý šéfkuchař královské rodiny Darren McGrady, pro vánoční slavnostní tabuli se pokaždé pečou krůty: tři pro královskou rodinu, jedna pro malé děti a několik dalších pro zhruba stovku zaměstnanců zámku. Krůty mívají různé nádivky – šalvějovou, cibulovou a kaštanovou – a podávají se s rozmanitými přílohami, patří mezi ně třeba pečené brambory, bramborová kaše, pastinák nebo růžičková kapusta. Oblíbeným svátečním moučníkem je vánoční pudink. Zdobí se cesmínou, polévá kořalkou a servíruje se zapálený.
Krásný zvyk Alžběty II.
Většina domácností se s vánoční výzdobou loučí 6. ledna na Tři krále, zesnulá panovnice ale dodržovala jeden soukromý zvyk: dekorace nechávala až do 6. února. Proč? V tento den si totiž připomínala výročí úmrtí svého milovaného otce krále Jiřího VI. Zemřel v roce 1952 a prodloužení slavnostní atmosféry představovalo způsob, jak jeho prvorozená dcera uctívala otcovu památku.