Článek
Otec, táta, tatínek? Těm všem je určený Den otců, který se v České republice každoročně slaví třetí červnovou neděli. Letos si v kalendáři poznamenejte datum 16. června. Vybrat dárek pro muže bývá často oříšek, existuje však sázka na jistotu: jídlo, pití a gastronomické zážitky. Nechte se inspirovat – víme, co zaručeně udělá radost všem požitkářům!
Máte doma pivaře?
Víte, že si váš tatínek rád pochutná na sklenici vychlazeného piva? Pořiďte mu pořádný pivní sixpack! Letos frčí minipivovary a plechovky se zábavnými etiketami. Těmi se proslavila Obora, pivovar ze stejnojmenné vesničky u jihočeského Tábora, kde pivo vaří převážně z vlastního chmele i sladu. V nabídce mají piva nepasterizovaná a nefiltrovaná, spodně, svrchně i spontánně kvašená. Kromě tradičních oblíbených ležáků také rádi experimentují – do piva přidávají ovoce, koření a další speciality. Stáčečku plechovek si k pětiletým narozeninám nadělili také Dva Kohouti – nešlápnete vedle, pokud sáhnete po výrazně dvojbarevných plechovkách naplněných Místní 12° nebo třeba kyseláčem.
Kvalitní maso na pořádnou grilovačku
Nejeden otec nejraději tráví letní víkendy u grilu. A těší se na to už od zimy! Včas připravuje gril na sezonu, poté se dlouze mazlí s přípravou masa a nakonec si užívá jak samotnou pečínku, tak pohled na spokojené strávníky. Grilaře tak zajisté potěší originální dárek ve formě poukázky do poctivého řeznictví. Částku, na kterou je dárková kartička nabitá, většinou není nutné vyčerpat najednou, jde to i postupně, takže může pokrýt notnou část grilovací sezony. Proslulé je pražské řeznictví Naše maso, kde se dá pořídit výtečné maso na steaky či hamburgery, ale i kvalitní buřty na opékání na ohni. Prémiové maso (a víno!) prodává také Pampas Market, na dobrém původu si zakládá jihomoravské Maso Klouda a drůbeží, vepřové i hovězí v certifikované biokvalitě nabízí BIO Farma Trněný Újezd. Zkuste se poptat také u svého místního farmáře – nákupem podpoříte jeho podnikání, což je dvojitá radost.
Jíst a učit se
Pokud je váš tatínek tím, kdo doma vaří a kuchyň je jeho královstvím, darujte mu nějaký z kurzů vaření. Základem každého kuchaře je sebevědomé zvládnutí techniky krájení – za tímto účelem vznikl kurz Krájej jako šéfkuchař, který vede František Skopec v místě pro vzdělávání a inovace UM. Na maso se zaměřují například kurzy v Pražském kulinárním institutu – účastníci se naučí dokonalou minutkovou úpravu hovězího masa nebo metodu sous-vide, tajemství dokonalé textury a chuti, kterou lze aplikovat i na další suroviny. Lahůdkou je pak Camp Fuego – kurzy vaření na divokém ohni v krásné lokaci obklopené přírodou, v jejichž ceně jsou i radovánky na baru a přespání ve stanu! Novinkou, co se kurzů vaření týče, je také online rande s Přemkem Forejtem.
Malá radost na doma
Pokud sháníte nějakou maličkost, vsaďte na klasiku – bonboniéru. Ne však jen tak ledajakou! Podívejte se po pralinkách z rodinné čokoládovny Kristyjan, které na první pohled vypadají jako umělecké dílo. Pořídit můžete různě velké kolekce naplněné čtyřmi až sty kousky a vybírat budete ze zhruba čtyřiceti netradičních příchutí – lákavě zní třeba krupicová kaše, černý rybíz, kontušovka, křupavý nugát nebo koňaková špička. Podobnou radost udělá i vaše oblíbená cukrárna nebo pralinkárna, která vám ráda zabalí ať sladké nebo slané lahůdky na doma.
Darujte společně strávený čas
Stále si nejste jisti, co by vašemu tatínkovi udělalo největší radost? Věřte, že nic nepotěší rodiče víc než čas strávený s dětmi. Darujte mu proto společný zážitek ukrytý v dárkové kartě! Ať už to bude procházka, večeře nebo výlet, stačí zapojit trochu fantazie a krásné rodinné okamžiky přijdou samy. Pokud si chcete u tatínka trochu šplhnout, uvařte mu! Poradíme vám, s čím zabodujete.