Článek
Většinou, když nám moučník nebo cukroví při pečení popraská, nemáme z toho moc velkou radost. U crinkles je to však naopak žádoucí. Prasklinky vzniknou při pečení, když se začne těsto teplem nafukovat.
Postup
01.
Nejprve vyšlehejte povolené máslo s cukrem krupicí. Když se spojí, přidejte dvě vejce a znovu směs důkladně vyšlehejte do pěny. Pak do těsta přidejte kakao a rum a znovu zašlehejte.
02.
V jiné míse smíchejte hladkou mouku a jedlou sodu. Tuto sypkou směs postupně vmíchejte do těsta, vznikne hutná lepkavá hmota, kterou zabalte do potravinové folie a nechte minimálně pět hodin v lednici.
03.
Po této době z těsta tvořte kuličky velikosti menšího vlašského ořechu (cca 30 ks), znovu je dejte do lednice asi na 20 minut zchladit. Mezitím si předehřejte troubu na 175 stupňů a připravte si plech s pečicím papírem.
04.
Zchladlé kuličky rychle obalte s moučkovém cukru a vyskládejte je na plech, dejte je péct na cca 10-12 minut. Upečené sušenky nechte zchladnout na drátěné mřížce.
Zkuste upéct i další křupavé sušenky, začněte třeba s cantuccini: italskými mandlovými sušenkami.