Článek
Recept na vanilkové rohlíčky má jistě každá rodina svůj zažitý a léty ozkoušený. Některé se liší více, některé méně. Ale pokud máte rádi rohlíčky, které se přímo rozpadají, jste tu správně.
Na 1 dávku budete potřebovat
- 240 g hladké mouky
- 200 g másla
- 70 g cukru
- 100 g mletých vlašských oříšků
- moučkový cukr s pravou vanilkou na obalení
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky • Perníčky • Linecké cukroví • Pracny • Rumové kuličky • Vosí hnízda • Rafaelo kuličky • Kokosky • Další vánoční cukroví
Recepty na Štědrý den
Postup přípravy vanilkových rohlíčků
01.
Ze všech surovin zpracujte hladké a pevné těsto. Křehkému těstu na rohlíčky vyloženě nesvědčí dlouhé zpracování. Když se do těsta podle receptu přidává studené máslo, stačí ho jenom rychle prsty spojit s dalšími ingrediencemi do kompaktní hmoty a dál už nehníst. Z těsta vytvořte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, klidně ale do druhého dne.
02.
Před zpracováním nechte těsto chvilku v pokojové teplotě, bude se s ním lépe pracovat. Ale pozor, nesmí být zase moc teplé, to by z něj nešlo tvarovat vůbec nic. Poté si z části těsta vyválejte větší váleček a ten nakrájejte na kolečka. Díky tomu budou všechny rohlíčky stejně velké. Poté z kousků vyválejte válečky a ohněte je do tvaru rohlíčků.
03.
Doba pečení je v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 10–15 minut. (Raději je bedlivě hlídejte a dobu pečení si upravte podle zkušeností s vaší troubou.) Upečené rohlíčky jsou navrchu v podstatě bledé, jen lehce narůžovělé. Jakmile vezmete jeden do ruky a drží pohromadě, je upečeno. Vytáhněte plech z trouby dřív, než začnou zlátnout okraje, po vytažení z trouby ještě dojdou.
04.
Po upečení rohlíčky nechte chvilku zchladnout a potom je ještě teplé obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.
Tip pro začátečníky: Těsta s menším podílem másla a přidaným žloutkem nejsou tak háklivá a lépe se s nimi pracuje. Stejně tak je lepší začínat s mandlemi, pracuje se s nimi lépe. Zde je náš oblíbený recept pro začátečníky.
Tipy pro lepší chuť vanilkových rohlíčků
- Připravte pár dní předem domácí vanilkový cukr: do dózy s cukrem dejte vanilkový lusk, který bude postupně uvolňovat vůni, anebo cukr s luskem rozmixujte.
- Suroviny prosejte. Mouka se krásně provzdušní (není to pověra), u moučkového cukru se zbavíte drobných hrudek, a když prosejete i mleté ořechy, do těsta se nedostane zapomenutá skořápka. Ostatně to doporučuje již královna tradičního pečení M. J. Sandtnerová.
- Jestliže máte doma strojek na cukroví, můžete si ulehčit práci a rohlíčky vytvářet s jeho pomocí. Díky tomu budou ještě křehčí a nadýchanější a budou mít jednotnou formu.
Tip pro alergiky: Základní recept na rohlíčky je bez vajec. Můžete si zkusit udělat i rohlíčky bez másla nebo ořechů. Máslo lze nahradit rostlinným tukem, ořechy ale nahradíte špatně – pokud to nejde jinak, raději je úplně vynechte nebo zkuste opražené vločky.
DALŠÍ RECEPTY
Zajímá vás recept na nejlepší linecké cukroví? V řadě domácností zase rychle mizí nepečené cukroví. První housle většinou hrají vosí hnízda, skvělé jsou ale i kokosové kuličky, které se navíc dají dělat na nejrůznější způsoby, třeba i ve zdravější variantě. Klasikou jsou pak mandlové hříbečky, kávová zrna nebo rumové koule.
A jestli máte rádi videorecepty, ty nejlepší recepty na vánoční cukroví najdete na Stream.cz.