Článek
Postup
01.
Nejdřív si připravte želatinu, kterou namočte do studené vody nebo mléka a nechte ji asi 10–15 minut nabobtnat.
02.
Do kastrolku nalijte šlehačku, přidejte cukr, vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábejte z něj semínka. Ta přidejte do smetany, přihoďte i slupku lusku a smetanu pomalu přivádějte k varu. Když má kolem 80 stupňů (začíná se z ní kouřit a na povrchu se tvoří pěna), plotnu stáhněte na minimum, šlehačka se nesmí převařit.
03.
Do horké smetany metlou vmíchejte nabobtnalou a vymačkanou želatinu a nechte ji rozpustit se. Vyndejte slupku vanilkového lusku, připravenou směs na panna cottu nalijte do připravených formiček (dobře poslouží třeba skleničky na whisky) a nechte vychladnout. Pak formičky uložte do lednice a nechte asi 6 hodin (ideálně přes noc) ztuhnout. Druhý den skleničky jednoduše vyklopte (černých teček na dně se nelekejte, to jsou semínka z vanilky!) a podávejte s čerstvým ovocem a ozdobené mátou.
Věděli jste, že vanilka patří z botanického hlediska mezi orchideje a je druhé nejdražší koření? To vše si můžete přečíst v našem článku o této jediné jedlé orchidei.