Hlavní obsah

Valentýnský dezert, který ocení každý chlap: Je v něm pivo a slanina!

Foto: Eva Malúšová

Genderové předsudky stranou, mám empiricky ověřeno, že tyhle cupcakes fungují nejen na muže!Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Pivo, slanina a javorový sirup. To vám nejspíš nezní jako typické ingredience na cupcaky. Jestli ale dáte této neobvyklé kombinaci šanci, uvidíte, že je naprosto úžasná i ve sladkých dezertech!

Článek

Přemýšlíte, co milému připravit k blížícímu se Valentýnu nebo prostě jen tak pro radost, protože na sladké ho moc neužije, ale masový dort péct odmítáte? Zkuste „chlapskou kombinaci“ piva a slaniny v dezertu!

Čokoládové cupcakes s pivem a slaninou

Na 24 cupcaků potřebujete:

  • 125 g másla
  • ½ hrnku cukru krupice
  • 1/3 hrnku holandského kakaa
  • 2 vejce
  • ¼ lžičky soli
  • 200 g bílého jogurtu nebo kysané smetany
  • 2 hrnky hladké mouky
  • lžičku jedlé sody
  • 250 ml černého piva
  • 100 g oblíbené čokolády

Na krém:

  • 250 g sýra cream cheese
  • 125 g másla
  • hrnek cukru moučka
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce hodně silné kávy

Na ozdobu:

  • 6 plátků slaniny
  • 1/3 hrnku javorového sirupu
Foto: Eva Malúšová

Něco vám v ingrediencích nehraje? Nebojte se, výsledek je opravdu úžasný!Foto: Eva Malúšová

Postup

01.

Troubu vyhřejte na 180 °C. Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte kakao, vajíčka, sůl a jogurt a postupně zapracujte mouku, jedlou sodu a pivo. Na závěr vmíchejte nasekanou čokoládu a těstem do 2/3 naplňte muffinové košíčky. Pečte 15–20 minut.

Foto: Eva Malúšová

Černé pivo dodá kakaovému těstu s kousky čokolády lehounce karamelově nahořklou příchuťFoto: Eva Malúšová

02.

Mezitím si ze sýra, změklého másla, cukru, arašídového másla a kávy ušlehejte krém a nechte ho zatuhnout v lednici, než muffiny vychladnou.

Foto: Eva Malúšová

Mezitím, co se muffiny pečou, připravte krémFoto: Eva Malúšová

03.

Když jsou muffiny upečené, teplotu zvyšte na 200 °C. Slaninu rozložte na pečicí papír, potřete javorovým sirupem a opečte dozlatova. Plátky otočte, potřete sirupem i z druhé strany a dopečte dokřupava. Každý plátek rozdělte na 4 kousky.

Foto: Eva Malúšová

Vychladlé muffiny ozdobte krémem a doplňte kouskem zkaramelizované slaniny. Nemáte cukrářský sáček? Poleva bude chutnat stejně dobře, i když ji na muffiny jen natřete nožemFoto: Eva Malúšová

04.

Vychladlé muffiny ozdobte krémem a kouskem slaniny a pak už jen sklízejte ovace!

Tip: Vychladlou slaninu můžete také rozdrobit a polevu s ní posypat, cupcakes se tak budou i lépe jíst.

Foto: Eva Malúšová

Garantuji, že se na tenhle dezert jen tak nezapomene!Foto: Eva Malúšová

Načítám