Hlavní obsah
3,2
(193)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Máte rádi polévky? Tento recept se hodí k obědu i k večeři. Sytá polévka plná vůní.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 hrst sušených hub
  • 400 g kysaného zelí
  • 4 ks brambor
  • 150 ml smetany na vaření 12%
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička kmínu
  • 1 špetka soli
  • 1 nožička paprikové klobásy
Článek

01.

Zalijte houby trochou vařicí vody a nechte odstát. Kysané zelí sceďte (šťávu zachyťte), propláchněte a překrájejte na menší kousky. Zelí vložte do hrnce, přidejte tolik vody, aby bylo ponořené, do hrnce vložte také bobkový list a nové koření a nechte vařit na mírném ohni. Po chvíli přidejte houby i s vodou.

02.

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a společně s kmínem a trochou soli uvařte v jiném hrnci. Je důležité, aby se brambory vařily odděleně od zelí, jinak by nezměkly.

03.

Ve smetaně pořádně rozmíchejte hladkou mouku a za stálého míchání vlijte k zelí. Dál zelí vařte na mírném ohni a občas promíchejte.

04.

Zatímco se zelí a brambory vaří, nakrájejte klobásu na kolečka a opečte.

05.

Uvařené brambory sceďte, přidejte do polévky a dochuťte – když je polévka málo kyselá, můžete přilít zachycenou šťávu ze zelí, možná bude potřeba ji dosolit. Podávejte s kolečky opečené uzeniny.

Doporučujeme i další jednoduchý recept – fenomenální zelné placky.

Související témata:

Načítám