Článek
01.
Zalijte houby trochou vařicí vody a nechte odstát. Kysané zelí sceďte (šťávu zachyťte), propláchněte a překrájejte na menší kousky. Zelí vložte do hrnce, přidejte tolik vody, aby bylo ponořené, do hrnce vložte také bobkový list a nové koření a nechte vařit na mírném ohni. Po chvíli přidejte houby i s vodou.
02.
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a společně s kmínem a trochou soli uvařte v jiném hrnci. Je důležité, aby se brambory vařily odděleně od zelí, jinak by nezměkly.
03.
Ve smetaně pořádně rozmíchejte hladkou mouku a za stálého míchání vlijte k zelí. Dál zelí vařte na mírném ohni a občas promíchejte.
04.
Zatímco se zelí a brambory vaří, nakrájejte klobásu na kolečka a opečte.
05.
Uvařené brambory sceďte, přidejte do polévky a dochuťte – když je polévka málo kyselá, můžete přilít zachycenou šťávu ze zelí, možná bude potřeba ji dosolit. Podávejte s kolečky opečené uzeniny.
Doporučujeme i další jednoduchý recept – fenomenální zelné placky.