Hlavní obsah
3,5
(84)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

V tomhle výrazně kořeněném tradičním pokrmu hraje jednu z hlavních rolí pohanka, díky kousku uzeného ale kontrabáš berou na milost i zapřísáhlí odpůrci „zrní“. Nejlíp chutná s miskou domácího kvašeného zelí.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat:
  • 400 g brambor
  • 100 g pohanky
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g uzeného masa
  • 1 lžíce sádla
  • 1 špetka kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

01.

Pohanku na sítu propláchněte, zalijte dvojnásobkem vroucí vody a nechte pod pokličkou minimálně 30 minut dojít. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, v osolené vodě se špetkou kmínu uvařte doměkka a sceďte.

02.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Uzené maso (nebo i zbytek anglické slaniny či kousek domácí klobásky) rovněž nakrájejte na kostky. V hrnci rozpalte sádlo a cibuli společně s uzeným krátce osmažte. Ke konci přidejte prolisovaný česnek, scezené vařené brambory, připravenou pohanku a promíchejte. Směs osolte, opepřete a přidejte rozemnutou majoránku.

03.

Menší pekáček vymažte tukem, směs do něj navršte a asi 10–15 minut zapékejte, až se chutě propojí a povrch částečně zezlátne. Podávejte horké s miskou domácího kvašeného zelí.

Můj tip: Kontrabáš můžete před zapékáním posypat strouhaným sýrem, konzervativní strávníci ho tak přijmou lépe. V některých oblastech se k němu přidává i pikantní ovčí brynza.

Máte rádi pohanku? Třeba vás o své lahodnosti přesvědčí právě v tomto jídle!

Související témata:

Načítám