Hlavní obsah
3,2
(28)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nikdy nezaškodí připomenout si i základní recepty. Schválně, kdy jste si naposledy připravili dobrou omeletu? Tahle pórková je kořeněná špetkou kmínu, dodává jí příjemně zemitou a povědomou chuť. Rychlé, syté a poměrně levné jídlo. Už víte, co bude dnes k večeři?

5 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 1 ks pórku
  • 4 ks vejce
  • 1 oříšek másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce parmazánu
Článek

Postup

01.

Z pórku odřežte kořínky, pořádně ho omyjte a bílou část nakrájejte na tenká kolečka. Vejce rozklepněte do misky, osolte, opepřete a přidejte větší špetku kmínu. Prošlehejte a nechte chvíli stranou.

02.

Vyhřejte troubu na 180 °C a připravte si středně velkou pánev, kterou do ní můžete vložit. Pánev rozpalte na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10). Přidejte máslo a olej a nechte zahřát. Vsypejte kolečka pórku, osolte a zvolna za občasného míchání opečte, až pórek zvláční, postačí tři čtyři minuty.

03.

Opečený pórek roztáhněte v jedné vrstvě po dně pánve a opatrně ho zalijte rozšlehanými vejci. Nechte pánev bez míchání na plotně asi dvě tři minuty, až spodek omelety zpevní, a poté ji přeneste do trouby (mřížku umístěte do horní třetiny) a pečte ještě asi čtyři až pět minut, až zpevní a začne zlátnout i povrch omelety.

Tip: Povrch omelety můžete ještě předtím, než ji vložíte do trouby, posypat lžící jemně nastrouhaného sýra. Video: Jak se dělá omeleta, aby byla nadýchaná?

04.

Před podáváním posypejte zelenými natěmi nebo výhonky. Přidáte-li pár uvařených brambor (nebo dobrý chléb) a misku zeleniny, vystačí tahle omeleta jako lehká večeře pro dva lidi.

Pórek je dostupný po celý rok a je to překvapivě zdravá a chutná zelenina. Dejte mu šanci, a kromě omelety zkuste i další zdravé a rychlé recepty z pórku.

Načítám