Hlavní obsah

Váhu zahoďte, stačí hrnky a lžíce! Přehled, kolik čeho dát

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Hrníčkové recepty spousta kuchařek miluje, je ale mnoho takových, které nejasnost pojmů jako 1,5 hrnku mouky nebo čtyři lžíce cukru vyloženě rozčiluje. Pojďme se podívat na kloub tomu, kolik té mouky a cukru tedy opravdu je!

Článek

Hrnkové recepty nejsou v našich kuchařkách žádná novinka a jejich jednoduchost hospodyňky oceňují nejen ve chvíli, kdy nemají k dispozici váhu. Jenže čas od času chce někdo zjistit, kolik gramů mouky se do takového hrnku vejde a kolik másla jsou tři lžíce. Ať už se chcete dozvědět, kolik gramů je hrnek mouky, nebo máte recept uváděný v gramech a potřebujete jej přepočítat na hrnky a lžíce, následující řádky vám v tom udělají jasno.

Záleží na hrubosti mletí i hustotě tekutiny

Je třeba si uvědomit, že hrnek hladké nebo hrubé mouky nebude obsahovat jejich stejné množství v gramech. Čím hrubší strukturu (krupice, hrubá mouka, cukr krystal atp.) sypká ingredience má, tím více bude v daném objemu vážit. Jemně mletých potravin (např. škrob, kakao) se do hrnku vejde hmotnostně méně – mají větší objem. A někde mezi uvedenými surovinami je třeba hladká mouka nebo moučkový cukr.

Podobný příměr platí i pro tekutiny: stejné objemové množství (hrnek, mililitr) tekutiny s nižší hustotou než voda (drží se na její hladině) bude lehčí než stejný hrnek tekutiny s větší hustotou (např. med).

1 hrnek

Hrnkem se, pokud není uvedeno jinak, myslí hrnek o objemu 250 ml, tedy klasický hrnek na pořádnou dávku čaje. A kolik gramů jednotlivých surovin se do něj vejde?

Sypké potraviny

  • hladká mouka - 170 g
  • polohrubá mouka - 190 g
  • hrubá mouka - 200 g
  • cukr krupice - 220 g
  • cukr moučka - 210 g
  • ovesné vločky - 100 g
  • mletý mák - 155 g
  • strouhanka - 120 g
  • škrob kukuřičný nebo bramborový - 120 g
  • kakao - 125 g
  • mleté ořechy - 120–160 g, záleží na obsahu tuku (mezi nejtěžší patří vlašské nebo para ořechy, mezi lehké lískové oříšky)

Tekutiny

  • voda, mléko - 250 g (= ml)
  • olej - 230 g
  • rozpuštěné máslo - 240 g
  • med, melasa - 330 g
Foto: progressman, Shutterstock.com

Mléko a voda mají na objem i hmotnost stejný počet jednotek: 250 g = 250 mlFoto: progressman, Shutterstock.com

1 lžíce

Polévková lžíce je ošemetný pojem, protože každá lžíce je jinak velká. Při odměřování se počítá se lžící o objemu 15 ml, u sypkých surovin se pak rozlišuje lžíce „normální“ (zarovnaná, maximálně lehce do kopečku) a vrchovatá. V tabulce najdete jako první údaj pro lžíci rovnou (RL) a v druhém pro vrchovatou (VL).

Sypké suroviny

  • hladká mouka - RL 10 g / VL 20 g
  • polohrubá mouka - RL 10 g / VL 18 g
  • hrubá mouka - RL 12 g / VL 17 g
  • cukr krupice - RL 10 g / VL 15 g
  • cukr moučka - RL 10 g / VL 20 g
  • ovesné vločky - RL 5 g / VL 7 g
  • strouhanka - RL 10 g / VL 15 g
  • škrob - RL 11 g / VL 16 g
  • kakao - RL 11 g / VL 16 g
  • sůl a mleté koření - RL 20 g / VL 25–30 g

Tekutiny

  • voda, mléko, citronová šťáva - 15 g (= ml)
  • olej - 11 g
  • rozpuštěné máslo - 15 g
  • med, melasa - 35 g
Foto: progressman, Shutterstock.com

Někdy je problém v tom, že ne všechny polévkové lžíce jsou stejně velkéFoto: progressman, Shutterstock.com

Kávová lžička…

U kávové lžičky je opět potřeba rozlišovat rovnou a vrchovatou. Do seznamu přidáváme i další ingredience, které se na lžičku obvykle měří, jiné zase ubíráme, protože na ně v receptech narazíte jen zřídka. Kávovou lžičkou se míní lžička o objemu 5 ml.

Sypké suroviny

  • hladká mouka - RL 6 g / VL 8 g
  • polohrubá mouka - RL 6 g / VL 7 g
  • hrubá mouka - RL 6 g / VL 7 g
  • cukr krupice - RL 5 g / VL 9 g
  • cukr moučka - RL 4 g / VL 8 g
  • škrob - RL 7 g / VL 10 g
  • kakao - RL 7 g / VL 10 g
  • prášek do pečiva - RL 5 g / VL 9 g
  • mletá káva - RL 4 g / VL 7 g
  • sůl a mleté koření - RL 5 g / VL 8–10 g

Tekutiny

  • voda, mléko, citronová šťáva - 5 g (= ml)
  • olej - 5 g
  • rozpuštěné máslo - 5 g
  • tuhé máslo - 8 g

Načítám